Spanning Egypte en VS loopt op

De spanning tussen Egypte en de Verenigde Staten over het proces tegen 43 medewerkers van organisaties ter bevordering van de democratie in Kairo loopt op. De rechter heeft het proces gisteren tot 26 april uitgesteld.

Het proces is een bom onder de relaties met de VS. Washington geeft elk jaar 1,5 miljard dollar hulp aan Egypte. Die hulp komt in het gedrang als het Congres oordeelt dat Egypte niet voldoet aan de vereisten op het vlak van democratisering en mensenrechten. Contacten op het hoogste niveau hebben niets opgeleverd.

Het proces is formeel aangehouden omdat de vertaling van de bewijsstukken naar het Arabisch tijd vergt. Ook hebben de advocaten de extra tijd nodig om het meer dan 2.000 pagina’s dikke dossier te bestuderen. Velen zien de zaak als een politieke manoeuvre van Egypte, dat graag de schuld voor het aanhoudende straatprotest tegen de militaire junta bij buitenlandse inmenging legt.

De medewerkers van de buitenlandse organisaties is te laste gelegd dat ze zonder toestemming in Egypte werkten. Ze zouden de bedoeling hebben gehad politieke onrust te veroorzaken. Alleen de veertien Egyptische verdachten waren in de rechtbank; in een kooi, zoals gebruikelijk. De buitenlandse verdachten, onder wie zestien Amerikanen, zeiden dat ze geen oproep hadden gekregen.

De verdachten hebben een uitreisverbod. Dat het Egypte menens is bleek vorige week toen Amerikaanse en Zweedse verdachten afzonderlijk een vliegtuig probeerden te nemen en uit de rij werden geplukt. Zeven Amerikanen, onder wie de zoon van een minister, hebben hun toevlucht gezocht in de Amerikaanse ambassade. De Amerikaanse stafchef, generaal Dempsey, bepleitte vergeefs dat de Amerikaanse beklaagden met hem mochten vertrekken.