Shortlist Gouden Boekenuil bekend

De shortlist van de Gouden Boekenuil 2012 is zojuist bij het Vlaamse radioprogramma Joos bekendgemaakt. Er staan drie Nederlandse schrijvers op, één Nederlandse schrijver die in België woont en één Belg.

De shortlist ziet er als volgt uit: Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Grip van Stephan Enter, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, Het voorseizoen van David Pefko en Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst.

Een van de afvallers is A.F.Th. van der Heijdens Tonio. De requiemroman stond nog wel op de longlist voor de prijs.

Enkele fragmenten uit de recensies die over de boeken op de shortlist verschenen in NRC Handelsblad:

Elsbeth Etty over Bittere bloemen:

Zoals in al zijn grote romans, waartoe dit van vergeefsheid doortrokken angstdelirium zeker gerekend mag worden, kan Brouwers eenvoudig niet zonder de fictionele realiteit van de mythe, de literatuur, de film, de opera, het toneel of de poëzie. Die fictionele werkelijkheden zijn, net als bij de door Brouwers bewonderde Mulisch, onderdeel van zijn gemythologiseerde autobiografie. Ook of juist de dingen die niet gebeurd zijn, maar die zich afspelen in de krochten van het onderbewustzijn, de plaats waar de driften, angsten en verlangens wonen, zijn in de poëtica van Brouwers autobiografisch.

Arjen Fortuin over Grip:

Het is een klassiek opgezette roman waarin Enters stijl samengaat met een feilloze compositie, sterke personages, existentiële thema’s en een schitterende climax. En twee cliffhangers (wat wil je, in een bergbeklimmersroman).

Arjen Fortuin over Zomerhuis met zwembad:

Zelfs als je niet veel waarde hecht aan de ongeschreven wet dat een kunstenaar zichzelf altijd moet vernieuwen, is dit wel heel erg meer van hetzelfde. Van een goede schrijver als Koch hoop je dat hij je een stap vóór is: dat wanneer je denkt, nu ken ik hem, dit is de schrijver Herman Koch, hij met een nieuwe variant komt. Nu dreigt de voormalige Reviaan Koch met een omweg weer in de armen van zijn oude voorbeeld te belanden, een schrijver die zichzelf herhaalde tot hij zelf het overzicht verloor.

Pieter Steinz over Het voorseizoen:

Het probleem bij Het voorseizoen is niet dat je niet wilt lezen over de ondanks alles sympathieke Mellors, met zijn atypische liefde voor tuinieren en zijn gedoemde pogingen om een beter mens te worden (‘Niet aan eten denken, niet doen, het goede doen, het goede doen!’). Maar met 100 bladzijden minder had het verhaal ook verteld kunnen worden. Pefko had de spankracht beter in de gaten moeten houden, en had ook meer aandacht moeten besteden aan het oppeppen van de doorgaans nogal vlakke stijl.

Elsbeth Etty over Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten (dat vorig jaar diende als officieuze boekenweekgeschenk van De Bijenkorf):

Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten [...] is grootse literatuur, vergelijkbaar met zijn roman De helaasheid der dingen. De monoloog wordt uitgesproken door de prostituee Seynabou, die in een Senegalese politiecel zit op verdenking van de moord op wielrenner Jens de Gendt. Het verhaal is losjes gebaseerd op de tragische dood door een overdosis drank en dope van het Vlaamse wielerwonder Frank VandenBroucke in oktober 2009. Hij stierf in het ranzige Senegalese hotel La Maison Bleue, door Verhulst omgedoopt tot La Maison Grise. Seynabou beschrijft minutieus de sterf- annex peeskamer. „En de ventilatorwieken, juist, de witte ventilatorwieken aan het plafond die ik zo vaak heb bekeken terwijl voornamelijk blanke mannen hun zaadpap in mij loosden …”

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2012 bestaat uit Marc Reynebeau, Elsbeth Etty, Wim Brands, Roderik Six en Frederick Vandromme. Juryvoorzitter is Phara de Aguirre. De jury heeft deze shortlist samengesteld uit in totaal 219 ingezonden romans, literaire biografieën en literaire essays. De Gouden Boekenuil 2012, groot 25.000 euro, wordt op 5 mei in Gent uitgereikt.

    • Ward Wijndelts