Ballingschap Saleh in Ethiopië voor schaduwpresidentsschap

De symbolische machtsoverdracht van Saleh (r) aan de nieuwe president Abed Rabbo Mansour al-Hadi. Foto AP / Hani Mohammed.

Ex-president Ali Abdullah Saleh van Jemen wil in ballingschap in Ethiopië. Hij verlaat Jemen, samen met een deel van zijn familie, binnen een dag of twee. Dat hebben naaste medewerkers vandaag gezegd. Waarschijnlijk vervult hij in ballingschap een soort schaduwpresidentsschap.

Het nieuws werd naar buiten gebracht op de dag dat de afgetreden president in elk geval voor het oog de macht overdroeg aan de nieuwe president Abed Rabbo Mansour al-Hadi. Jemen-correspondent voor NRC in de hoofdstad Sanaá, Judith Spiegel, zegt dat Saleh ‘listig genoeg’ is om de verbanning als een soort schijnbeweging te plaatsen:

“Maar het kan ook dat hij tevens onder zware druk van bijvoorbeeld de Amerikanen naar de achtergrond verdwijnt. Die willen nog meer invloed houden op Jemen in verband met de strijd tegen Al-Qaeda en Saleh’s opvolger wordt zwakker geacht dan de oud-president zelf. De machtsoverdracht zal gebaat zijn bij meer rust in die ballingschap met zich mee kan brengen.”

‘Ethiopië logische optie, familie nog steeds op bepalende posities’

Saleh heeft zo’n drie weken in de Verenigde Staten doorgebracht om behandeld te worden aan verwondingen die hij opliep bij een raketaanval op zijn woning in juni. Hij arriveerde vrijdag vanuit de VS in Ethiopië. Daarna reisde hij door naar Sana’a om er de beëdiging van zijn opvolger als president, Abed Rabo Mansour Hadi, bij te wonen.

“Salehs vertrek kan voor altijd zijn, maar ik denk dat hij net zo makkelijk weer terugkeert. Saleh heeft de afgelopen tijd met zichzelf langs veel buurlanden geleurd voor asiel, maar niemand was happig. Ethiopië is best wel een logische optie: het is dichtbij en van oudsher zijn er banden met Jemen. Waarschijnlijk heeft hij daar een vriend gevonden die hem onderdak en respijt van vervolging biedt. Saleh zal er een soort schaduwpresident zijn: familieleden zitten nog steeds op belangrijke legerposities en dan heb je in Jemen de macht.” - NRC-correspondent Judith Spiegel vanuit Jemen.

Al-Hadi was de enige op wie gestemd kon worden

De 69-jarige Ali Abdullah Saleh is in Jemen ruim 33 jaar aan de macht geweest. De afgelopen week werden in Jemen verkiezingen gehouden voor zijn opvolging. Kiezers konden maar op een kandidaat stellen, de vice-president onder Saleh: Abed Rabbo Mansour al-Hadi.