Rugby op rolschaatsen

Nederland, Amsterdam, 25 februari 2012 Amsterdam Roller derby foto/copyright: Martijn van de Griendt Martijn van de Griendt

. De Amsterdam Derby Dames namen het gisteren op tegen het Duitse roller derby-team The Roller Girls of the Apocalypse.

Roller derby is een van oorsprong Amerikaanse sport – vooral beoefend door vrouwen – waarbij twee rollerskateteams op een ovaalvormige baan tegen elkaar strijden. De bedoeling is de tegenstander in te halen – terwijl die tegenstander er ondertussen alles aan doet de tegenpartij te hinderen.

Fotograaf Martijn van de Griendt zag de wedstrijd. Het ging er hard aan toe. „Het lijkt op rugby op rollerskates.” Je mag de tegenstander bij het hinderen namelijk overal raken, behalve op het hoofd, de rug en benen. „Ze rijden op hoge snelheid door die zaal, en ondertussen wordt er flink gebeukt. Dan gaat er wel eens iemand onderuit.”

De vrouwen op en langs de baan gaan verkleed en noemen zich Dirty Smurf, Limpin’ Lily of Kim Wilde. Op de foto staan fans van de Amsterdamse club. Links Lola Rock-’n-Rolla, in het midden The Coon uit South Park.

De Amsterdam Derby Dames wonnen de wedstrijd gisteren van het Duitse team: met 105 tegen 69 punten.