VUmc opnieuw in het nieuws: Ronald Giphart loopt mee in doktersjas

Ronald Giphart kan voorlopig even niet meer meelopen in het VUmc.
Ronald Giphart kan voorlopig even niet meer meelopen in het VUmc. Foto NRC / Vincent Mentzel

Het VU medisch centrum is opnieuw in het nieuws. Ditmaal omdat schrijver Ronald Giphart in een witte doktersjas meeliep op de afdeling cardiologie in het kader van een literair project.

Update 16.29 uur: VUmc stopt definitief met het schrijversproject met Giphart. Dat meldt het ziekenhuis zojuist.

Eerder al liet het VUmc aan Giphart laten weten het literair project “in ieder geval tijdelijk” ‘on hold’ te zetten en opnieuw te kijken naar de voorwaarden waaronder dit project plaatsvindt. Het ziekenhuis wil onder andere kijken naar “het kennis kunnen nemen van patiënteninformatie”.

Giphart droeg witte jas met bordje ‘stagiair’

Vanaf 6 februari volgde Giphart een arts in zijn werkzaamheden. Hij liep met de arts mee naar de IC die daar een ernstig zieke patiënt moest behandelen. Tijdens dat meelopen droeg Giphart een witte doktersjas met daarop een bordje ‘stagiaire’.

Het VUmc verdedigt zich door te zeggen dat Gipharts aanwezigheid door flyers en gesprekken op de afdeling cardiologie is toegelicht.

Vooraf worden afspraken gemaakt met de schrijvers over geheimhouding, verklaart het VUmc. Patiënten en bezoekers mogen niet herkenbaar zijn in een eventuele roman. Daarnaast behoudt het ziekenhuis zich het recht voor tot inzage voorafgaand aan publicatie.

Giphart: ik loop niet stiekem of undercover rond

“Door alle heisa met de camera’s van Eyeworks hebben we vanochtend besloten het project tijdelijk stil te zetten”, zegt Giphart tegen de Volkskrant. Hij benadrukt dat hij geen inzage heeft gehad in medische dossiers.

Giphart over de witte doktersjas die hij droeg:

“Scholieren dragen ook een witte jas als ze een rondleiding krijgen in het ziekenhuis, net als de schoonmakers. Dat heeft natuurlijk te maken met hygiëne. Het bordje stagiaire waar ik mee loop, geeft aan dat ik aan het ziekenhuis ben verbonden, ik loop mee met de artsen maar ik word overal voorgesteld als schrijver. Er is niemand geweest die daar een probleem van heeft gemaakt. Ik loop daar niet stiekem of undercover rond.”

Het onderdeel ‘Schrijver op de afdeling’ is geen nieuw verschijnsel binnen het VUmc. Eerder liepen schrijvers als Anna Enquist en Kristien Hemmerechts mee in het ziekenhuis. Van hen zijn inmiddels romans verschenen.

Vorige week nog raakte het VUmc in opspraak door het verlenen van medewerking aan realityprogramma ’24 uur: tussen leven en dood’. In het programma werden de gebeurtenissen op de spoedeisende hulp twee weken lang geregistreerd door camera’s. Na de ontstane commotie over schending van het medisch beroepsgeheim, schrapte RTL de resterende uitzendingen op verzoek van het VUmc. Volgens het ziekenhuis bleek de eerder gemaakte afweging tussen de privacy van kwetsbare patiënten en het publiek belang niet houdbaar.