Rode Kruis: geef toegang, acute hulp nodig in Homs

Rode Kruis verzocht de Syrische autoriteiten vooralsnog tevergeefs om gewonde burgers uit een gevaarlijke wijk in Homs te mogen halen.

Het Rode Kruis kreeg gisteren van de Syrische autoriteiten geen akkoord op het verzoek tot een staakt-het-vuren, en geen toegang tot de stad Homs om hulp te verlenen. Vrijdag diende het Rode Kruis een verzoek in bij de Syrische regering om dagelijks twee uur lang het geweld te staken, om zo onschuldige gewonde burgers de gevaarlijke wijk Baba Amro in Homs uit te krijgen.

Volgens een woordvoerder vinden er onderhandelingen plaats met de regering en de lokale rebellen, maar dringt de tijd voor het Rode Kruis om de wijk in te kunnen gaan die al weken lang gebombardeerd wordt door het leger van president Bashar al-Assad. „De situatie in Baba Amro verslechtert met het uur, en de groep mensen die onmiddellijk hulp nodig heeft groeit snel.”

De inspanningen van het Rode Kruis vallen samen met een toenemende internationale druk die het westen zet op het regime van Al-Assad. Westerse landen proberen zich gezamenlijk in te spannen om een machtsoverdracht in het land te bevorderen.

Zeventig landen kwamen met dit doel vrijdag bijeen in de Tunesische hoofdstad Tunis in de eerste conferentie van de contactgroep ‘Vrienden van Syrië’. Deze groep is eerder deze maand in het leven geroepen nadat een VN-resolutie door een veto van China en Rusland werd tegengehouden. NRC