Rode Kruis evacueert gewonden Homs, ‘maar niet journalisten’

Caption: An image grab taken off the official Syrian TV on February 25, 2012 shows Red Crescent and Red Cross medics at a hospital in the Syrian city of Homs on February 24, 2012 as they attempt to evacuate Syrians wounded in shelling by regime forces as well as some women and children. The Red Cross made a new attempt on February 25 to bring out people trapped in the city of Homs, two of them wounded Western journalists, after a first successful rescue of civilians. AFP PHOTO/HO/SYRIA TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SYRIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Caption: An image grab taken off the official Syrian TV on February 25, 2012 shows Red Crescent and Red Cross medics at a hospital in the Syrian city of Homs on February 24, 2012 as they attempt to evacuate Syrians wounded in shelling by regime forces as well as some women and children. The Red Cross made a new attempt on February 25 to bring out people trapped in the city of Homs, two of them wounded Western journalists, after a first successful rescue of civilians. AFP PHOTO/HO/SYRIA TV == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SYRIAN TV" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == Hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in een ziekenhuis in Homs, 25 februari 2012. Foto AFP / Syrian TV

Hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan zijn aangekomen in de wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs. Zij zouden drie burgers hebben geevacuueerd uit de belegerde wijk, maar onder hen zouden niet de gewonde journalisten Edith Bouvier of Paul Conroy bevinden.

Dat meldt het Internationale Rode Kruis aan persbureau Reuters. Het medische team bracht wel medicamenten naar bewoners van de wijk. Diverse hulporganisaties proberen al sinds vrijdag Baba Amr binnen te komen, schrijft persbureau AP. De wijk ligt zwaar onder vuur van Syrische regeringstroepen. Vrijdag kreeg het Rode Kruis als eerste toegang tot de wijk Baba Amr (video).

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Polen onderhandelen voor de evacuatie van de gewonde journalisten Conroy en Bouvier. De afgelopen dagen vielen er volgens activisten honderden doden in de stad, vandaag zouden er ook weer zestig burgers zijn omgekomen in de stad.

Vorige week kwamen de Amerikaanse journalist Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik om toen het mediacentrum waar zij zich bevonden werd getroffen door raketten.