‘Raad van State ziet niets in speciale wet voor gevallen als Mauro’

Mauro Manuel tijdens een commissievergadering over zijn zaak in de Tweede Kamer in november. Foto NRC / Roel Rozenburg

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, ziet niets in de zogenoemde ‘Maurowet’. Het zou onnodig, ondoelmatig en oneerlijk zijn om kinderen die langer dan acht jaar legaal in Nederland zijn een verblijfsvergunning te geven.

De wortelingswet, een initiatiefvoorstel van de PvdA en de ChristenUnie, moet het mogelijk maken dat dit soort ‘gewortelde’ kinderen geen nieuwe kwestie als die van Mauro Manuel opleveren. Maar de NOS meldt dat de Raad van State vindt dat dit soort schrijnende gevallen ‘altijd bij de minister kunnen aankloppen’.

De ondoelmatigheid van de wortelingswet zit ‘m volgens de hoogste bestuurder van Nederland in uitlokking. Gezinnen zouden op het idee kunnen komen hun procedure te rekken tot een kind acht jaar in Nederland is. Daarbovenop komt dan volgens de RvS dat het oneerlijk zou zijn zo’n wet in te stellen ten opzichte van gezinnen die wel zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst.

PvdA en ChristenUnie zetten ondanks dit advies hun initiatiefwetsvoorstel door. Vanmiddag om 14.00 uur is de presentatie in de Oude Zaal van de Tweede Kamer.

Volgens de NOS is nu al duidelijk dat coalitiepartij VVD en gedoogpartij PVV tegen de wet zullen stemmen. PvdA en CU hopen dat een paar Kamerleden van het CDA het voorstel wel zullen steunen, zodat er een krappe meerderheid ontstaat.

    • Jules Seegers