President Senegal uitgejouwd tijdens gang naar de stembus

De bevolking van Senegal is gisteren naar de stembus gegaan voor de presidentsverkiezingen. Het besluit van de 85-jarige president Abdoulaye Wade om zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen heeft tot rellen geleid. De oppositie heeft gedreigd het land onbestuurbaar te maken als Wade wint. De voorlopige uitslagen worden 2 maart verwacht.

Volgens de Senegalese grondwet mag een president slechts twee termijnen aanblijven. Het constitutioneel hof besliste in januari echter dat Wade zich toch opnieuw kandidaat mag stellen, omdat de limiet werd ingesteld toen Wade al president was.

Wade werd op weg naar het stembureau uitgejouwd door aanhangers van de oppositie. „Donder op, oude man!”, werd hem toegebeten. Een zeldzaamheid in Senegal, waar respect voor ouderen een belangrijk onderdeel is van de cultuur.

De afgelopen dagen heeft Olusegun Obasanjo, voormalig president van Nigeria, tevergeefs geprobeerd te bemiddelen tussen Wade en dertien kandidaten van de oppositie. Een compromis werd zaterdagnacht door alle partijen afgewezen. Obasano sprak ook met de rechters van het constitutioneel hof. Senegalese kranten hebben gemeld dat de vijf rechters van het hof, die allen door Wade zijn aangesteld, een maand voor hun beslissing over diens kandidatuur nieuwe auto’s hebben gekregen. Ook werd hun salaris verhoogd naar 7.500 euro per maand. AP