PostNL: mogelijk tweede leven bestelkantoren

PostNL heeft plannen om 300 overbodig geworden bestelkantoren in Nederland om te bouwen tot afhaalcentra waar klanten producten die ze online hebben gekocht, zelf kunnen ophalen.

Tijdens de presentatie van de eerste jaarcijfers van PostNL onthulde bestuursvoorzitter Harry Koorstra vanmorgen de plannen voor PostNL Take Away. Hij reageerde daarmee op vragen over de overname van internetwinkel Bol.com door Ahold. Hij noemde die „zeer interessant”.

Volgens Koorstra is PostNL al enige tijd aan het studeren op tussenvormen tussen traditionele retail en internetwinkels. De online-verkoop van kleinere consumentenproducten heeft een grote vlucht genomen, maar grotere artikelen – zoals meubels – worden nog niet of nauwelijks online aangeboden, omdat de bezorging ervan lastig is.

Volgens PostNL zouden speciale afhaalcentra voor grotere bestellingen een gat in de markt kunnen zijn. Zijn bedrijf, zei Koorstra, beschikt over infrastructuur die deze behoefte „afdekt”.

PostNL is druk bezig met de sluiting van zijn 300 bestelkantoren, waar vroeger post werd gesorteerd. Het postbedrijf overweegt nu de kantoren om te bouwen tot afhaalcentra voor online aankopen. „De locaties hebben vergunningen voor aanvoer met trucks”, zei Koorstra vanmorgen. „Ze hebben grote parkeerterreinen. En ze liggen uiterst gunstig ten opzichte van de woonwijken.” Koorstra denkt dat de nieuwe afhaalcentra een nieuw verkoopkanaal kunnen worden voor bedrijven als Gamma en Praxis.

PostNL presenteerde vanmorgen betere resultaten dan verwacht. Zo is de jaarlijkse krimp van de postmarkt kleiner geweest dan voorspeld, overtrof de pakketdivisie de verwachtingen en maakten de Britse, Duitse en Italiaanse postbedrijven voor het eerst een (bescheiden) winst. Ten opzichte van 2010 (toen PostNL nog een postdivisie was binnen TNT) bleef de omzet vrijwel gelijk op 4,3 miljard euro. De bruto winst daalde met 13 procent, tot 417 miljoen.

Afgelopen najaar waarschuwde PostNL dat het eigen vermogen onder druk stond. Het bedrijf moest honderden miljoenen afboeken op zijn omvangrijke belang in TNT Express, dat vorig jaar werd afgesplitst.

Nu ziet de financiële toekomst er een stuk rooskleuriger uit. Omdat het aandeel TNT in het vierde kwartaal van vorig jaar licht is gestegen, heeft PostNL bijna 100 miljoen van de afwaardering teruggedraaid.

Daarbij is nog geen rekening gehouden met de enorme stijging van het aandeel-TNT sinds het nieuws van vorige week, dat UPS TNT Express wil overnemen. Koorstra wilde vanmorgen niet reageren op de mogelijke overname.