PostNL draait in eerste jaar zonder TNT zelfde omzet als in 2010

Den Haag : 26 september 2011 Red de Postbode voert actie, twaalf personen - een kamerlid van de SP, een aantal postbodes en wat sympatisanten - zitten in een oranje partytent voor het hoofdkantoor van PostNL. Zij vinden het onbegrijpelijk dat duizenden postbodes op straat komen te staan terwijl een vrijwillig vertrekkende CEO Peter Bakker een bonus van 2,6 miljoen euro meekrijgt. foto © Roel Rozenburg Hoewel in december werd aangekondigd dat PostNL geen dividend zou uitkeren, gaat dat toch gebeuren. Foto NRC / Roel Rozenburg

PostNL heeft in 2011, waarin het TNT Express afstootte, met 4,3 miljard euro nagenoeg dezelfde omzet gedraaid als het jaar ervoor. Het postbedrijf liet een nettowinst van 1,7 miljard euro optekenen terwijl het bedrijfsresultaat op 417 miljoen uitkwam.

PostNL kende in 2011 lagere pensioenkosten en lagere kasuitstromen als gevolg van herstructureringen. De schuld bedroeg eind vorig jaar echter wel 1 miljard euro. Daarbij kwam een waardevermindering te staan van 600 miljoen op de aandelen in TNT Express, waarin het postbedrijf een groot belang heeft. Dat geld lekte weg na de splitsing van TNT, schreef NRC-economieredacteur Steven Derix eerder al:

“PostNL kreeg 29,9 procent van de aandelen van TNT Express. Gerekend naar de marktwaarde op de beurs, vertegenwoordigde de portefeuille voldoende waarde om het gapende gat in de boeken van PostNL te dichten. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het plan was dat de waarde van het aandeel TNT Express op peil zou blijven. (…) Dat gebeurde niet. En de afgelopen zes maanden heeft TNT Express alleen teleurstellende resultaten gemeld. Op 1 juni – één dag na de splitsing – was het aandeel 9 euro 48 waard. Dat zakte vervolgens naar rond de 6 euro.”

Maar sinds enkele weken is TNT Express onderdeel van een overnamestrijd. UPS bracht al een bod uit, dat werd geweigerd, en ook FedEx zou nog interesse hebben. Het aandeel van TNT steeg daardoor weer flink, richting de oude waarde. Tegen de huidige koers is het belang van PostNL dan ook ongeveer 1,5 miljard euro waard.

    • Jules Seegers