Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Polen onderhandelt om evacuatie gewonde journalisten Syrië

De gewonde Franse journaliste Edith Bouvier vraagt om een evacuatie uit Homs. Foto YouTube

Polen heeft aangegeven dat het naast, onder andere het Internationale Rode Kruis en Frankrijk, ook onderhandelt met de Syrische autoriteiten om de gewonde journalisten in Homs te evacueren.

Dat liet Marcin Bosacki, een woordvoerder van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken, weten aan perbsureau AP. De Poolse ambassade behartigt de belangen van de Verenigde Staten in Syrië. Ook zei Bosacki dat Polen samen met de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk samenwerkt om de lichamen van de Amerikaanse journalist Marie Colvin en de Franse fotograaf Remi Ochlik door Damascus te laten vrijgeven. Lees ook het indringende verhaal van onze correspondent Gert van Langendonck die bevriend was met Ochlik.

Afgelopen woensdag kwamen Colvin en Ochlik om bij een raketaanval op een geïmproviseerd perscentrum in Homs. Daarbij raakten ook twee andere journalisten gewond, de Franse Edith Bouvier en de Britse Paul Conroy. Op 23 februari kwamen beelden naar buiten waarop Conroy en Bouvier de internationale gemeenschap oproepen tot evacuatie. Vandaag liet de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat plannen om de gewonde journalisten uit Syrië te krijgen in een vergevorderd stadium bevinden.

Edith Bouvier vraagt om hulp en evacuatie uit Homs:
http://youtu.be/IYxJt4O-YxA

Frankrijk: Assad zal zich snel moeten verantwoorden

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe zei vanmiddag tijdens een toespraak voor de VN-mensenrechtenraad in Genève dat de Syrische president Bashar al-Assad zich binnenkort zal moeten verantwoorden voor de misdaden tegen zijn volk, meldt persbureau Reuters.

Eerder vandaag voerde de Europese Unie de diplomatieke druk op Syrië op door nieuwe sancties in te stellen tegen het repressieve regime. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken bevroren opnieuw de tegoeden van een aantal hoogwaardigheidsbekleders en troffen strafmaatregelen tegen de Syrische centrale bank.

Volgens Juppe is het nodig dat de internationale gemeenschap zich ferm uitspreekt tegen de daden van het Syrische regime. Hij hekelde de “impotentie” van de VN-Veiligheidsraad om Assad en zijn regime door middel van een resolutie te veroordelen. Tot nu toe blokkeren China en Rusland elke poging tot een resolutie. Morgen houdt de mensenrechtenraad van de VN een spoeddebat over Syrië.

Syriërs stemmen voor nieuwe grondwet

Vandaag werd bekend dat ongeveer 89 procent van de Syriërs instemt met de opstelling van een nieuwe grondwet. Gisteren kreeg de Syrische bevolking de kans om zich hierover in een referendum uit te laten. Volgens de staatstelevisie was de opkomst 57,4 procent.

De nieuwe grondwet maakt een meerpartijensysteem mogelijk. Vorig jaar zomer keurde Assad al een wetsvoorstel goed dat politieke partijen toestaat naast de regerende Ba’athpartij. Het huidige voorstel is daarvan een uitwerking. Het referendum werd twee weken geleden door het Syrische staatspersbureau aangekondigd. Als de grondwet wordt aangenomen, volgen negentig dagen later parlementsverkiezingen. De grondwet regelt ook dat een president slechts twee keer voor een termijn van zeven jaar gekozen kan worden.

De belangrijkste Syrische oppositiegroeperingen hebben het houden van het referendum vanaf het begin bekritiseerd omdat zij niet geloven dat Assad tot echte hervormingen bereid is. De VS noemden het referendum eerder “lachwekkend”. Rusland, een van de laatste bondgenoten van het regime van Assad, noemde het referendum wel “een stap voorwaarts”.