Patiënten VUmc doen aangifte wegens schending van beroepsgeheim

Zeker drie patiënten die tegen hun zin gefilmd zijn in het Amsterdamse VUmc doen aangifte tegen het ziekenhuis, de behandelend artsen en producent Eyeworks. Dat heeft advocaat Peter Plasman zaterdag laten weten.

Het leek de ziekenhuisdirectie een goed idee: inzicht bieden in de dagelijkse werkzaamheden van de hulpverleners van het VU medisch centrum (VUmc). In de hoop op een beter begrip van het grote publiek voor de vaak lastige omstandigheden waarin zij werken.

Maar in plaats van lof oogstte het Amsterdamse ziekenhuis de afgelopen dagen vooral hoon en afschuw. Door medewerking te verlenen aan het realityprogramma 24 uur: tussen leven en dood zou het ziekenhuis moedwillig de privacy van patiënten hebben geschonden. Op verzoek van het VUmc besloten Eyeworks en RTL vrijdag om de overige afleveringen te schrappen.

Advocaat Peter Plasman zal waarschijnlijk vandaag aangifte doen voor drie patiënten. Volgens de advocaat is er een goede kans op vervolging wegens schending van het medisch beroepsgeheim. Daar staat maximaal een jaar celstraf of een boete van 20 duizend euro op.

Intussen eisen het College Bescherming Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Gezondheidszorg opheldering. Ook moet minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) morgen tekst en uitleg geven tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Aanvankelijk zou de eerste aflevering van het programma op woensdagavond 7 maart worden uitgezonden. In overleg met het ziekenhuis en producent Eyeworks besloot RTL4 de eerste van acht afleveringen vorige week donderdag al uit te zenden. Zo kreeg de kijker eerder de kans om zelf een oordeel te vormen over de discussie erover in de media. De zender benadrukte dat alle getoonde patiënten nogmaals toestemming hebben gegeven voor de uitzending.

Desondanks meent de landelijke artsenfederatie KNMG dat het VUmc in strijd met de wet en de professionele norm heeft gehandeld. In een richtlijn uit 2010 staat dat een patiënt vooraf toestemming moet geven voor tv-opnames. „Er mogen dus geen opnamen gemaakt worden van patiënten die niet in staat zijn om toestemming te geven”, meldt de richtlijn. Bij mensen die zich melden bij de spoedeisende hulp is dat negen van de tien keer het geval, zeggen betrokkenen.

In de Wet geneeskundige behandelovereenkomst staat volgens de KNMG bovendien dat derden niet aanwezig mogen zijn bij een behandeling, „tenzij de patiënt ermee heeft ingestemd dat de verrichtingen kunnen worden waargenomen door anderen”.

Voordat de camera’s gingen draaien, is volgens het ziekenhuis, de zender en de producent aan 215 bezoekers van de spoedeisende hulp gevraagd „om hun medewerking te verlenen aan het programma”. Een ruime meerderheid – 150 bezoekers – zou toestemming hebben verleend.

Na de ophef opende het VUmc een meldpunt voor patiënten en familieleden die in de opnameperiode van het programma op de spoedeisende hulp zijn geweest en vragen hadden. De afgelopen dagen kwamen daar ruim 400 reacties op. NRC