Ouderlijk huis Ernest Hemingway te koop

**FILE** Ernest Hemingway stands on the Bridge of Sighs in Venice, Italy, in this 1950 file photo taken by his friend Aaron Edward Hotchner and released by the Library of Congress. Singing a takeoff of Johnny Cash's "Folsom Prison Blues" helped a Texas commercial property developer win an Hemingway look-alike contest during a festival honoring the author that ended Sunday, July 23, 2006 in Key West, Fla. Sporting a khaki hunting outfit, white beard and bushy eyebrows, Chris Storm, 55, hit Cash-like low notes as he sang a plea for contest judges' votes during the highlight of the six-day Hemingway Days festival. The competition drew 130 other bearded entrants who paraded across the stage at Sloppy Joe's Bar, the author's favorite watering hole (AP Photo/Library of Congress, A.E. Hotchner, FILE) Ernest Hemingway/ Foto AP

Het ouderlijk huis van de Amerikaanse schrijver-journalist Ernest Hemingway (1899-1961) staat te koop. Dat meldt The Los Angeles Times. Een Amerikaanse Hemingway stichting doet het van de hand.

The Ernest Hemingway Foundation of Oak Park hoopt dat de nieuwe eigenaar de literaire erfenis van het huis wil respecteren.

Het huis ligt aan 600 Kenilworth Oak Park een westelijke suburb van Chicago. Hemingway werd ook in die buurt geboren. Toch betreft het huis dat nu te koop staat - voor een slordige 390,000 euro - het huis waar hij in 1906 als 7-jarig jongetje naartoe verhuisde.

In datzelfde huis herstelde Hemingway van de wond die hij in juli 1918, tijdens de Eerste Wereldoorlog, had opgelopen in Italië. Hij werkte daar als vrijwilliger in een ambulancekorps. Zijn oorlogservaringen verwerkte Hemingway in zijn in 1929 verschenen semi-autobiografische oorlogsroman A Farewell to Arms, in het Nederlands vertaald als Afscheid van de wapenen.

Ernest Hemingway won in 1954 de Nobelprijs voor de Literatuur, volgens de jury ,,for his mastery of the art of narrative, most recently demonstrated in The Old Man and the Sea, and for the influence that he has exerted on contemporary style”. Op 2 juli 1961 beroofde hij zich van het leven.

 

    • Roderick Nieuwenhuis