The Artist bejubeld, maar (nog) geen grote hit voor een Oscarwinnaar

Acteur Jean Dujardin neemt de Oscar in ontvangst voor zijn film The Artist. Foto AFP / Robyn Beck / zwart-wit bewerking NRC

Zoals verwacht is The Artist de grote winnaar van de Oscars. De Franse hommage aan de stille film, die vijf Oscars won, is bejubeld, maar tot dusver nog niet echt aangeslagen bij een breed publiek.

The Artist won de Oscars voor beste film, regisseur (Michel Hazanavicius), mannelijke hoofdrolspeler (Jean Dujardin), kostuumdesign en soundtrack. Filmjournalist Dana Linssen over de winnaar:

Het is de bekroning van een zegetocht die vorig jaar op het Filmfestival Cannes met een Gouden Palm voor Beste Acteur voor hoofdrolspeler begon. Dat de film in de prijzen zou vallen was geen verrassing. The Artist gold met tien nominaties de afgelopen weken als grote kanshebber.

The Arist is een soufflé

Bij vrijwel alle filmjournalisten van NRC eindigde The Artist in hun top 5 van beste films van 2011. Maar wat maakt The Artist zo bijzonder? Filmjournalist Peter de Bruijn van NRC schreef afgelopen week over The Artist:

De stille film over de neergang van de zwijgende filmster George Valentin en de opkomst van de moderne flapper Peppy Miller, houdt het perfecte midden tussen een ode aan (en in) de stijl van Amerikaanse stille cinema van de jaren twintig en juist bij uitstek hedendaagse filmische middelen: subtiel acteerwerk, flitsende montage, dwingend ritme en een verrassende mix van tragikomische elementen. (…) De briljante nachtmerriescène, waarin George Valentin tot zijn schrik een wereld van geluid betreedt, is alleen al een Oscar waard. (…) Er zit wel wat in de kritiek dat The Artist een triomf is van stijl boven substantie. Maar wanneer die stijl zo groots is als in The Artist is dat ook weer geen verwijt om wakker van te liggen. The Artist is misschien een soufflé, met louter lucht van binnen, maar dan wel van een chef-kok van wereldformaat.

Coen van Zwol, die de film op nummmer 1 had staan in zijn jaarlijst, schreef over de film:

Knap, geestig en ontroerend, deze zwijgende ode aan Hollywood. Over de liefde tussen een dalende en rijzende ster bij de komst van de geluidsfilm. Gedurfd, superieur uitgevoerd: een meesterwerk.

The Artist trok tot dusver 81.934 bezoekers in Nederland

Cineart Amsterdam, de Nederlandse distributeur van de film, meldt tegenover nrc.nl dat de The Artist tot en met vrijdag 81.934 bezoekers getrokken heeft. Filmjournalist Peter de Bruijn van NRC noemt dit aantal “hoog” en een “knappe prestatie voor een film die heel anders dan andere films is”.

“Het is toch een hoge drempel om naar een film te gaan zonder dialogen. De mensen die The Artist bezoeken zijn echter heel enthousiast en de film krijgt hierdoor veel mond-tot-mondreclame. Nu de The Artist Oscarwinnaar is, zal de drempel lager zijn om de film te bezoeken en ik verwacht dat de grens van 100.000 bezoekers gepasseerd gaat worden. Het is eigenlijk ook gewoon een mainstream film die heel toegankelijk is: een komedie met serieuze en tragische scenes die een modern publiek kan aanspreken. Alleen de vorm is ouderwets.”

Nog weinig bezoekers voor een Oscarwinnaar

In vergelijking met de bezoekcijfers van de Oscarwinnaars van de afgelopen jaren is het aantal bezoekers echter nog laag. Een overzicht van de bezoekcijfers van de winnaars van de Oscar voor beste film van de afgelopen jaren:

The King’s Speech (2011): 512.000 bezoekers
The Hurt Locker (2010): 20.000 bezoekers
Slumdog Millionaire (2009): 547.000 bezoekers
No Country for Old Man (2008): 190.000 bezoekers
The Departed (2007): 232.000 bezoekers
Crash (2006): 104.000 bezoekers
Million Dollar Baby (2005): 162.000 bezoekers
Lord of the Ring - Return of the King (2004): 1.800.000 bezoekers
Chicago (2003): 99.000 bezoekers
A Beautiful Mind (2002): 442.000 bezoekers

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs.

Ter vergelijking: Gooische Vrouwen trok in 2011 de meeste bezoekers, namelijk bijna 2 miljoen. De nummer 20 van vorig jaar, Black Swan, zo’n 370.00 bezoekers.

De bezoekcijfers van The Artist in Nederland zullen de komende tijd echter ongetwijfeld nog oplopen na de Oscarwinst. Volgens Cineart komt de film “onder voorbehoud” nog in tien extra bioscopen uit na de winst bij de Oscars. Op dit moment draait de film nog in dertig Nederlandse bioscopen.

De film is vanaf 16 maart al verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Filmbijlage NRC over The Artist

Eind november wijdde NRC Handelsblad vijf pagina’s van de filmbijlage aan The Artist. Lees hieronder alle artikelen uit die bijlage, waaronder de volledige recensie van Coen van Zwol.

Abonnees kunnen de bijlage ook teruglezen in de digitale editie.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.

    • David Haakman