Ook Esteban maakt fouten

AZ-Heerenveen was ook een duel vol spektakel. AZ liet punten liggen door onnodige tegendoelpunten.

Redacteur Voetbal

Alkmaar. Terwijl Heerenveen-spits Bas Dost na de wedstrijd zijn rol bij de 1-1 bespreekt krijgt hij van AZ-trainer Gertjan Verbeek een flinke schouderklop. De topscorer in de eredivisie, die bij alle doelpunten van Heerenveen betrokken was, ontnam AZ-keeper Esteban bij de treffer van Filip Djuricic het zicht terwijl hij duidelijk in buitenspelpositie stond.

„Dat zou je hinderlijk buitenspel kunnen noemen”, zegt hij, binnen gehoorafstand van Verbeek. „Zou kunnen? Dat wás gewoon hinderlijk buitenspel”, zegt de AZ-trainer quasi-boos. Dost, uitdagend: „Natuurlijk, joh. Jij hebt altijd gelijk.” Verbeek, die in het verleden bij Heracles nog trainer was van Dost, knikt tevreden. „Zo is dat. Heb je toch iets aan onze samenwerking overgehouden.”

Het was een vermakelijk tafereel na de sensationele topper tussen de Nederlandse nummer twee en vier. AZ en Heerenveen hebben veel raakvlakken. Aanvoerders waren gisteren de Zweedse broers Viktor (Heerenveen) en Rasmus Elm. En misschien wel de beste AZ-speler op het veld, rechtsbuiten Roy Beerens, speelde vorig seizoen nog in Friese dienst. Maar het meest lijken de ploegen op elkaar in het keurkorps aan fijne voetballers en het aantrekkelijk offensieve spel dat resulteerde in een 3-3 eindstand.

Verbeek, oud-trainer van Heerenveen, was tevreden met het daverende spel van zijn AZ. Hij baalde van de onnodige tegendoelpunten, waardoor PSV twee punten loskwam van AZ. Een keer tastte Esteban in een luchtduel met Dost mis (2-2), daarna leverde de Costa Ricaan de bal kinderlijk in en kon Dost Luciano Narsingh in stelling brengen: 3-2.

Maar Verbeek verwijt zijn keeper niets. Natuurlijk hadden die twee doelpunten een „hoog Esteban-gehalte”. „Maar ik vind dat geen negatieve rol. Zijn goede reddingen in de eerste helft waren in lijn met de prestaties die hij het hele seizoen al laat zien. Alleen wordt hij bij de 1-1 verslagen door de grensrechter. Ik denk dat hij daar de rest van de wedstrijd nog te veel mee bezig was. Daar moet hij zich overheen kunnen zetten.”

Wie de doelman erover wil ondervragen, moet geduld opbrengen. Nadat iedereen het spelershome heeft opgezocht, komt Esteban aansjokken. Ontspannen glimlach. Of hij zich slecht voelt? „Nee, hoezo?” Zijn twee blunders zijn hem niet aan te zien. „Ik ben geen machine”, zegt hij. „Dit is me in anderhalf jaar in Nederland nog niet gebeurd. Niemand wil dit, maar je kunt niet altijd top zijn.”

Algemeen directeur Toon Gerbrands had al gezegd dat het een „heel stoïcijnse jongen” is. „Ook bij dat andere.” De AZ-directeur bedoelt het incident in de bekerwedstrijd vorig jaar december tegen Ajax waarbij de keeper in zijn rug aangevallen werd door een supporter. Zijn spel heeft er geen moment onder geleden. Donderdag nog, in het Europa-Leagueduel met Anderlecht brachten zijn reddingen AZ een ronde verder.

Na de wedstrijd ligt de nadruk dan ook niet op Estebans gegrabbel maar vooral op het wervelende spel van AZ. In de eerste helft stak aan AZ-zijde een storm op die tot de rust niet meer ging liggen. Spits Jozy Altidore draaide voor rust kort weg en schoot raak. Heerenveen bleef met kunst en vliegwerk overeind en wist tot ieders verbazing na rust gelijk te maken. De 2-1 kwam weer van de Amerikaan Altidore, die kort daarop verzuimde de wedstrijd te beslissen.

Na de fouten van Esteban sleepte AZ via Erik Falkenburg nog een punt binnen. Veel te weinig voor de Alkmaarse ploeg die gisteren, ondanks de afwezigheid van Maarten Martens en verdediger Niklas Moisander, zo dominant speelde dat de wanprestatie tegen Utrecht vorige week een incident lijkt. „Als een kampioen”, erkende Heerenveen-trainer Ron Jans. „Wij draaien bovenin mee, maar doen niet mee om het hoogste.”

    • Bart Hinke