Nederland krijgt achtergelaten Lynx-helikopter terug van Libië

De gehavende Lynx-helikopter staat op een dieplader voor transport naar Tripoli. Foto: Ministerie van Defensie

Nederland krijgt de Lynx-helikopter, die achterbleef na de mislukte evacuatie-operatie vorig jaar maart, weer terug van de Libische autoriteiten.

Het ministerie van Defensie maakte dat vanmiddag bekend. De Lynx-helikopter is maandag overgebracht naar Tripoli. Daar wordt hij klaar gemaakt voor civiel zeetransport naar Nederland.

Het regime van Gaddafi maakte begin maart helikopter buit nadat een poging om twee evacués op te halen in Sirte, onder wie een Nederlander, mislukte. Daarbij werden drie Nederlandse militairen gevangen genomen. Op 12 maart keerden zij terug naar Nederland. De Nederlandse regering kon rekenen op stevige kritiek voor de gevangenneming van de militairen en het in beslag laten nemen van de helikopter door de troepen van Gaddafi. Eind maart moesten minister Hillen van Defensie en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken hun spijt betuigen aan de Tweede Kamer voor de fouten die er werden gemaakt bij de mislukte evacuatie. Hillen: “wij hebben er verschrikkelijk de pest in dat we fouten gemaakt hebben” en “wij zoeken de schuld bij onszelf”.

Eind oktober bezocht RTL-verslaggever Rick Konijnenbelt de helikopter in Sirte op, die daar nog steeds stond. Hoewel er nog maar weinig van over was, liet het ministerie van Defensie al weten de helikopter terug te willen. De gestripte helikopter zal na aankomst in Nederland worden ontmanteld en verschroot. Het toestel was al afgeschreven.

    • Hans Klis