'Moordaanslag op premier Poetin verijdeld'

Russische en Oekraïense veiligheidsdiensten hebben een moordaanslag op premier en presidentskandidaat Vladimir Poetin verijdeld. Dat heeft de Russische staatstelevisie vanochtend gemeld.

Er zijn twee verdachten gearresteerd. Een van hen heeft voor de camera een bekentenis afgelegd, waarin hij zegt dat de „deadline” van de aanslag direct na de presidentsverkiezingen van komende zondag lag.

De arrestaties werden beide verricht in de Oekraïense havenstad Odessa, de eerste reeds op 4 januari, de tweede begin deze maand. De verdachten, van wie één lange tijd in Londen zou hebben gewoond, zijn van Oekraïense en Tsjetsjeense afkomst. Op last van de Tsjetsjeense rebellenleider Dokoe Oemarov zouden ze van de Verenigde Arabische Emiraten via Turkije naar Odessa zijn gereisd. Daar zouden ze instructies hebben ontvangen voor het maken van een bom, die op afstand tot ontploffing moest worden gebracht op een van de routes die Poetin regelmatig per konvooi in Moskou aflegt.

Het nieuws komt op een gevoelig moment. Over zes dagen zijn er verkiezingen en Poetin zal dan vrijwel zeker een derde termijn winnen. Er is echter een groeiende protestbeweging van Russen die genoeg hebben van de premier en zijn bewind. Het nieuws over een mogelijke aanslag kan de positie van Poetin versterken.

Poetin heeft vaker gezegd dat buitenlandse krachten erop uit zijn om hem uit te schakelen en om Rusland te destabiliseren. Om de val van Rusland te voorkomen, zouden de Russen zich achter hem moeten verenigen, zegt hij. Op de staatstelevisie werd vanochtend over vrijwel niets anders bericht dan over de vermeende plannen voor een aanslag op de premier.

In 1999 waren er in en rond Moskou verschillende aanslagen op flatgebouwen, die volgens het Kremlin waren gepleegd door Tsjetsjeense terroristen. Poetins politieke carrière – hij werd in 2000 voor het eerst president – begon met een campagne die vooral op de angst en woede inspeelde die na die aanslagen bij de Russen overheerste. Er zijn hardnekkige verhalen dat de geheime dienst die aanslagen zelf heeft geënsceneerd om Poetin aan de macht te brengen. Hard bewijs voor Tsjetsjeense betrokkenheid is nooit gevonden.

Analisten zijn sceptisch over het nieuwe moordcomplot. Zij wijzen op de omslachtige weg die de verdachten zouden hebben genomen om in Moskou hun plan uit te voeren. Ook vragen zij zich af waarom het Kremlin nu pas het nieuws bekendmaakt. Jelena Panfilova, directeur van anti-corruptiewaakhond Transparancy International, schreef op Facebook dat in de verslaggeving alleen nog ontbreekt dat de terroristen in spe regelmatig in het Moskouse restaurant Jean-Jacques werden gesignaleerd, een broedplaats van de oppositie. Ook vraagt ze zich af waar ze het woord ‘deadline’ hebben opgepikt.

De veiligheidsdiensten zijn volgens de Russische staatstelevisie begin dit jaar op het spoor gekomen van de aanslagplannen. In Odessa vond toen in een flat een explosie plaats, waarbij een man omkwam. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een gaslek ging. Maar later zouden resten van explosieven zijn gevonden.

Poetin, er is geen betere – en geen andere: De Wereld, pagina 3

    • Michel Krielaars