‘Meer dan zestig doden in regio van Homs vandaag’

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOM) kwamen vandaag zeker 68 burgers om het leven door geweld rond de belegerde stad Homs. “Een slachting”, aldus de organisatie.

De slachtoffers zouden gedood zijn bij de dorpen al-Ram en Al Anz Ghajariyé die ten westen liggen van Homs en daarna naar het ziekenhuis in de stad gebracht zijn, meldt persbureau AFP. De lichamen zouden volgens het SOM kogel- en steekwonden vertonen. Veel burgers in en rond Homs ontvluchten het geweld. Volgens activisten zouden vandaag in Syrië zeker 64 mensen gedood zijn tijdens hun vlucht, meldt persbureau AP.

Referendum Syrië volgens VS ‘lachwekkend’

Het geweld in Syrië tegen burgers lijkt onverminderd door te gaan ondanks dat gisteren nog een referendum gehouden werd over een nieuwe grondwet. Een hervorming waarmee president Bashar al-Assad de opstandelingen schijnbaar tegemoet wil komen. Het referendum waarin 89 procent van de stemmers - opkomst minder dan zestig procent - instemt met de nieuwe grondwet werd door de Verenigde Staten bestempeld als “lachwekkend”, terwijl bondgenoot Rusland Syrië prees als een “stap voorwaarts”. NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants reageerde eerder vandaag op de uitslag van de volksstemming:

“89 procent, dat is een heel vertrouwd percentage bij dit soort regimes. Veel Syriërs zijn gaan stemmen om hun steun voor het regime uit te spreken. Dat zijn de steunpilaren van Assad. Veel mensen zijn ook thuisgebleven uit pure nijd en woede. Ze willen enkel dat het regime weg gaat. Een meerderheid staat achter de nieuwe grondwet. Assad zal dat uitleggen als: meer van de helft van de bevolking staat achter ons. Dat is een gevolgtrekking die ik niet ondersteun. Ik waag te betwijfelen of meer dan de helft van de bevolking nog achter deze regering staat. Zo geredeneerd is de opkomst best heel hoog. Maar goed, daar is wellicht mee geknoeid.”

Arabische Liga bespreekt Syrië

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga ontmoeten elkaar op 10 maart in Kairo om de ontwikkelingen in Syrië te bespreken, meldt persbureau Reuters. Vooral het mislukken van de diplomatieke pogingen om een einde te maken aan het regeringsgeweld zal ter sprake komen. De Liga heeft Damascus tevergeefs meerdere malen opgeroepen het leger terug te trekken uit de steden.