Man van de goals en de kortsluiting

Het was een opwindend duel tussen PSV en Feyenoord. Met een hoofdrol voor Fernandez.

26-02-2012, Eindhoven. PSV - Feyenoord. Feyenoord speler Guyon Fernandez wordt getroost door Erik Pietsers na zijn verloren wedstrijd. PSV won met 3-2. Foto Bas Czerwinski

Redacteur Voetbal

Eindhoven. Wat drijft de voetballer die een kopstoot uitdeelt? Een klap met het voorhoofd, met gevaar voor gezichtsletsel bij de tegenstander, maar ook met risico’s voor het eigen gelaat. Is het een provocatie van de tegenstander, frustratie over het eigen spel of slechts een opwelling? Feyenoord-spits Guyon Fernandez kan het weten. Hij velde PSV’er Marcelo en zal vermoedelijk de aanklager betaald voetbal uitleg moeten geven.

Fernandez en Marcelo kwamen in de tweede helft met elkaar in aanvaring in het strafschopgebied van PSV. Wat televisiecamera’s niet registreerden, was de tik van de verdediger in het gezicht van zijn tegenstander. Wat wel op beeld stond, was de worsteling waarbij Fernandez met het hoofd sloeg. Beiden stortten op het gras, de handen voor het gezicht. PSV’ers hielden de boze Marcelo weg bij Fernandez, die vond dat hij een strafschop verdiende. Hij beklaagde zich en kreeg een gele kaart.

Scheidsrechter Richard Liesveld vertelde na de ongepolijste, maar opwindende wedstrijd dat zowel hij als zijn assistent het voorval niet had waargenomen. Maar na het bekijken van de beelden kwam hij tot de conclusie dat de beweging van Fernandez „heel veel weg heeft” van een kopstoot. „Als ik dit had gezien, had ik meteen de rode kaart gegeven.”

Het kostte PSV bijna de overwinning in een speelronde waarin bij meer eredivisiewedstrijden elektronische hulp was gewenst. Want Fernandez bracht Feyenoord met twee doelpunten naast de thuisploeg, die vorig jaar op eigen veld met 10-0 had gewonnen en nu leidde via doelpunten van Ola Toivonen en Dries Mertens. De Feyenoord-spits schoot eerst raak uit een voorzet van Ruben Schaken en profiteerde daarna van amateuristisch verdedigen. Zakaria Labyad bezorgde PSV vlak voor tijd alsnog drie punten (3-2).

Fernandez verving nota bene John Guidetti, geschorst nadat hij Feyenoord vorige week had gedupeerd met een impulsieve actie. De Zweedse spits trok van blijdschap na een benutte strafschop zijn shirt uit en kreeg zijn tweede gele kaart. RKC Waalwijk kwam tegen tien Feyenoorders nog langszij, Guidetti kreeg een standje van trainer Ronald Koeman en moest in het Philips Stadion op de tribune plaatsnemen.

Fernandez ontkende in de catacomben dat sprake was geweest van opzet. De aanvaller sprak van „duw- en trekwerk” met zijn tegenstander. „Ik wilde me losrukken en daarbij raakten onze gezichten elkaar”, zei hij. „Ik heb van de vorige keer geleerd. Zoiets zit nu niet meer in mijn hoofd, zeker niet als ik goed in de wedstrijd zit zoals vandaag.” Marcelo mocht van zijn werkgever geen verslaggevers te woord staan.

PSV-verdediger Erik Pieters had van ploeggenoten in de kleedkamer gehoord dat ze Fernandez een kopstoot hadden zien uitdelen. Feyenoorder Bruno Martins Indi, die via miscommunicatie met doelman Erwin Mulder het winnende doelpunt van Zakaria Labyad had ingeleid, stelde dat hij niets over het voorval had gehoord. Koeman was eerlijker. „Ja, zijn hoofd gaat wel ergens heen waar het niet heen hoort te gaan.”

Fernandez werd in november vorig jaar al voor zes wedstrijden geschorst na twee klappen in het gezicht van NEC-verdediger Rens van Eijden. De straf viel hoger uit dan gebruikelijk omdat hij nog een voorwaardelijke uitsluiting van één wedstrijd had staan uit september 2010, toen hij bij Excelsior speelde. Fernandez vertelde na het accepteren van zijn schorsing dat hij Van Eijden had geslagen na racistische opmerkingen. De verdediger ontkende dat.

Fernandez (25) vestigt echter niet alleen de aandacht op zich met momenten van kortsluiting. Twee seizoenen geleden schoot de snelle spits zijn toenmalige werkgever Excelsior naar de eredivisie in de slotminuten van een beslissingswedstrijd tegen Sparta. Feyenoord nam hem na tien doelpunten in de eredivisie over als opvolger van de naar Internazionale vertrokken Luc Castaignos.

Met de komst van Guidetti heeft Fernandez zich in een reserverol moeten schikken. Ook als stand-in bleek hij van waarde. Hij maakte zes doelpunten, onder meer de gelijkmaker tegen Heracles, en voldeed als buitenspeler, bijvoorbeeld bij de zege van vorige maand op Ajax.

Fernandez vond dat Feyenoord ook in Eindhoven had kunnen winnen. „Ik dacht dat het moeilijk zou worden met twee doelpunten verschil, maar we stonden zo weer gelijk. Vanaf toen dacht ik echt dat we vandaag zouden winnen. We zetten PSV onder druk, maar alsnog ging het mis.”

    • Michiel Dekker