Kuijt wint League Cup met FC Liverpool

De Engelse voetbalclub FC Liverpool heeft gisteren voor het eerst in zes jaar een prijs gewonnen. Op Wembley versloeg de ploeg uit de Premier League tegenstander Cardiff City in de finale van de League Cup. Cardiff City komt uit in de Championship, de tweede divisie in Engeland, waar ook clubs uit Wales actief zijn.

De Nederlandse invaller Dirk Kuijt had een hoofdrol in de wedstrijd. De aanvaller van Liverpool kwam in het eerste deel van de verlenging bij een 1-1 stand in het veld, maakte in het tweede deel van de ‘extra tijd’ de 2-1 en voorkwam even later een tegendoelpunt door de bal op zijn eigen doellijn weg te werken. Bij de daaropvolgende hoekschop van Cardiff was de uitglijdende Kuijt medeverantwoordelijk voor de 2-2. Er waren toen nog een paar minuten te spelen.

Hierdoor werd de finale van de League Cup beslist via penalty’s. Kuijt was een van de weinige spelers die een strafschop benutten. De Liverpudlians Steven Gerrard en Charlie Adam misten. Voor Cardiff City faalden Kenny Miller, Rudy Gestede en Anthony Gerrard, de neef van tegenstander Steven Gerrard. Liverpool won de penaltyreeks uiteindelijk met 3-2.

Kuijt (32) won gisteren zijn eerste prijs bij de Engelse topclub Liverpool, waar hij sinds de zomer van 2006 speelt. In 2007 verloor de international van Oranje met Liverpool in de finale van de Champions League met 2-1 van AC Milan. In de slotfase maakte Kuijt toen het enige tegendoelpunt. De geboren Katwijker won gisteren pas de tweede prijs in zijn profloopbaan. In 2003 won hij met FC Utrecht de KNVB-beker.

De League Cup geldt in Engeland als een ‘troosttoernooi’. De FA Cup is van oudsher het meest belangrijke clubtoernooi. Liverpool speelt op 18 maart in de kwartfinales van de FA Cup tegen Stoke City. Met de League Cup verzekerde Liverpool zich van deelname aan de Europa League.