Kortkolom buitenland

Corruptiezaak Berlusconi verjaard

Rome. De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is zaterdag ontslagen van rechtsvervolging in de geruchtmakende corruptiezaak-Mills. De rechtbank in Milaan oordeelde dat de zaak is verjaard. De uitspraak is een overwinning van Berlusconi, die met vertragingstactieken had aangestuurd op verjaring. Berlusconi stond terecht wegens omkoping van de Britse advocaat David Mills, die in ruil voor 600.000 dollar in andere processen tegen Berlusconi gelogen zou hebben om de politicus te beschermen. (NRC)

Zeker drie doden bij aanslag op kerk Nigeria

Jos. Bij een zelfmoordaanslag op een kerk in Nigeria zijn gisteren zeker drie doden en 38 gewonden gevallen. De aanslag in de stad Jos, op de breuklijn tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden, leidde tot vergeldingsacties van christelijke jongeren waarbij twee moslims om het leven kwamen. De radicale islamitische sekte Boko Haram heeft de aanslagen opgeëist. President Jonathan riep op tot kalmte. „Degenen die ons willen verdelen door angst en terreur zullen hier niet in slagen”, zei hij. (AP, AFP)

Bij aanslag in zuiden Jemen zeker 25 doden

sana’a. Zeker 25 mensen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een bomaanslag in Mukalla in het zuiden van Jemen. Veiligheidsfunctionarissen schreven de aanslag toe aan het regionale filiaal van Al-Qaeda. De aanslag had plaats bij de poorten van een presidentieel paleis op het moment dat een groep militairen naar buiten kwam. Enkele uren eerder was in de hoofdstad Sana’a voormalig vice-president Abed Rabbo Mansour Hadi beëdigd als president, als opvolger van president Saleh. Saleh blijft de regeringspartij leiden. (AP)

Premier Australië wint leiderschapsstemming

Canberra. Premier Julia Gillard van Australië heeft gisteren een stemming om het leiderschap binnen de regerende Labor Party gewonnen. Zij won van Kevin Rudd, voormalig premier en tot vorige week minister van Buitenlandse Zaken, met 71 tegen 31 stemmen. Gillard kondigde de stemming vorige week aan nadat Rudd was afgetreden. Rudd is populairder dan Gillard onder kiezers, en tegenstanders van Gillard vrezen dat de partij onder haar leiding grote verliezen zal leiden in de verkiezingen volgend jaar. (AP)

Mandela weer thuis na ziekenhuisbezoek

Johannesburg. De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is gistermiddag „in goede gezondheid” naar huis gebracht. Zaterdagochtend werd Mandela opgenomen voor een vooraf gepland onderzoek naar aanhoudende maagklachten. De artsen hebben bij een kijkoperatie „niets ernstigs” kunnen ontdekken, aldus een zegsman van president Zuma. De 93-jarige Mandela, icoon van de verzoening in Zuid-Afrika, is sinds het WK-voetbal in juli 2011 niet meer in het openbaar verschenen. (NRC)

Menselijke keten van protest in Moskou

Moskou. Zo’n 30.000 betogers hebben gisteren een menselijke keten in Moskou gevormd uit protest tegen de terugkeer van Vladimir Poetin als president van Rusland. Langs de gehele route van de B-ringweg (zestien kilometer) stonden mensen arm in arm, sommigen met witte linten, het symbool van de Russische protestbeweging die opkwam na de frauduleuze parlementsverkiezingen van 4 december. Komende zondag zijn er verkiezingen. Poetin, nu premier, zal die vrijwel zeker winnen. (AP, Reuters)