Kindergarten trakteert liefhebber elke week op voetbalfeestje

De eredivisie zorgt dit seizoen voor veel amusement. De wedstrijden zijn spectaculair, ook door verdedigingsfouten. De meeste fans nemen het beperkte niveau voor lief en genieten van aanvallend spel.

Super Sunday had vrijwel alles in zich waarvoor een voetballiefhebber naar het stadion komt. Scorende spitsen, blunderende keepers, flitsende vleugelspelers, de doorbraak van jonge talenten en de totale onvoorspelbaarheid maken van de eredivisie een zeer aantrekkelijke competitie. Dat veel van de talloze doelpunten ontstonden door kinderlijk en knullig verdedigen wordt door de meeste fans voor lief genomen. Maar niet door een voormalig topvoetballer als Ronald Koeman. „De teleurstelling overheerst”, sprak de coach na de nederlaag van Feyenoord bij PSV.

De eredivisie is verworden tot een soort Kindergarten waar het spelplezier voorop staat. Fouten maken mag. De eredivisie behoort allang niet meer tot de Europese topcompetities, maar is de kraamkamer voor grote voetballanden als Spanje, Engeland en Duitsland. Spitsen als Bas Dost en Luuk de Jong mogen wekelijks uit voorzetten van neo-internationals als Luciano Narsingh en Ola John scoren, maar de scouts van de internationale topclubs zijn argwanend geworden. Die zien ook hoe zwak de verdedigingen van PSV en Feyenoord zijn en hoe AZ-doelman Esteban gisteren twee keer blunderde tegen Heerenveen.

De spitsen Björn Vleminckx, Luis Suarez, Mounir El Hamdaoui, Klaas-Jan Huntelaar en Afonso Alves werden de afgelopen jaren als topscorers van de eredivisie nog voor grote bedragen verkocht. Alleen Suarez kon zijn transfersom tot dusver waarmaken. Bryan Ruíz was de afgelopen jaren een sensatie in Nederland, maar de sierlijke aanvaller uit Costa Rica heeft de verwachtingen bij het Engelse Fulham nog niet kunnen inlossen. Topclubs betalen geen tientallen miljoenen meer voor een spits uit de eredivisie.

„Onvolwassen”, zo betitelden de internationals Erik Pieters en Kevin Strootman gisteren het spel van PSV tegen Feyenoord. De Eindhovense club was er op gebrand van de Rotterdamse rivaal te winnen. De wijze waarop PSV de tegenstander via twee doelpunten van Guyon Fernandez langszij liet komen, was even tekenend als pijnlijk voor het elftal van trainer Fred Rutten. Het was illustratief voor de wisselvalligheid van de titelkandidaat.

Pieters verzuimde ruim een kwartier voor tijd de opgekomen Ruben Schaken adequaat te verdedigen. De Feyenoorder stond met zijn voorzet op de scorende Fernandez aan de basis van de 2-1. De wedstrijd die gespeeld leek was opeens weer helemaal open. Tot frustratie van linksback Pieters, die na een lange afwezigheid door een gebroken middenvoetsbeentje weer terug is bij PSV en Oranje. „Ik weet dat ik veel beter moet spelen”, verzuchtte Pieters.

De gelijkmaker van Feyenoord werd ook ingeleid door een defensieve blunder van PSV. „Miscommunicatie”, zo betitelde Strootman de wanorde in de verdediging. Strootman en Marcelo verzuimden allebei de bal weg te schieten, waarna Fernandez raak schoot. Het duel stond tot veler verrassing op zijn kop. Voor de zoveelste keer dit seizoen leek PSV tegen onnodig puntenverlies aan te lopen. Maar uitgerekend door een blunder in de achterhoede van Feyenoord pakte PSV alsnog de overwinning. Rutten roemde het karakter dat zijn elftal had getoond.

Pieters en Strootman hebben zich vandaag bij het Nederlands elftal in Noordwijk gemeld. Komende woensdag staat een oefenduel met Engeland op het programma. Dan moeten de PSV’ers op hun tenen lopen. Tussen het spel bij hun club en Oranje zit volgens het tweetal een wereld van verschil. „Bij het Nederlands elftal gaat alles zoveel rustiger. Daar wordt de bal veel beter vastgehouden”, stelt Pieters. Strootman durft eigenlijk geen vergelijking te maken. „Oranje is de absolute top. Daar speel je met voetballers die allemaal prijzen hebben gewonnen. Het spel is veel zakelijker. Dat is zo anders dan PSV.”

PSV probeert alles in het werk te stellen routinier Mark van Bommel terug te halen. PSV zou met zo’n type speler in de ploeg een ander gezicht kunnen krijgen. De middenvelder van AC Milan en Oranje zou de jonge PSV’ers op de moeilijke momenten kunnen aansturen.

Vooralsnog is de kans groter dat Van Bommel nog een jaar in de Serie A blijft. Zolang hij nog van waarde is voor AC Milan, zal hij de Europese voetbaltop niet verruilen voor de eredivisie. Pas als het beste er echt af is bij de 34-jarige Van Bommel, maakt PSV kans hem in te lijven. Dan zal hij nog een jaartje genieten van de eredivisie in de wetenschap dat fouten maken mag.

    • Koen Greven