Kinderen laten koken tegen overgewicht

Door kinderen op jonge leeftijd achter de potten te laten plaatsnemen, hoopt het Haagse Voedingscentrum vetzucht tegen te gaan.

Jong geleerd, oud gedaan. In een tijd van uitdijende buiken en uitslaande weegschalen, kun je problemen best bij de wortel aanpakken. Bij de jeugd dus. Dat beseft ook het Voedingscentrum in Den Haag, dat aan consumenten onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en duurzame voedselkeuze.

Met het programma Superchefs laat het instituut schoolkinderen uit groep 7 en 8 ontdekken hoe gezond, lekker en makkelijk koken kan zijn, aldus een persvoorlichter van het Voedingscentrum. „In een serie van acht kookworkshops leren ze hoe ze zelf een gezonde maaltijd en iets tussendoor kunnen klaarmaken.” Na drie jaar proefdraaien heeft het Voedingscentrum eerder deze maand het nieuwe materiaal voor de kinderkookcursus uitgebracht. Daartoe behoort onder meer een handleiding en een dvd met tv-kok en smaakexpert Pierre Wind voor de workshopbegeleiders. En natuurlijk een werkboek en receptenboek voor de kinderen zelf. De keukenprinsjes en -prinsesjes mogen na elke les de zelfgemaakte gerechten opeten.

Het initiatief van het Voedingscentrum past in een internationale trend om kinderen voedselbewust te maken. Voor opgeheven vingers en waarschuwende woorden is daarbij minder plaats. Voor plezier in koken en kennis van gezonde voeding des te meer. Zo organiseert het Berlijnse FEZ (Freizeit und Erholungszentrum) elk jaar de Kinderkochschule. Het nog uit de DDR-tijd daterende instituut is het grootste kinder-, jeugd- en familiecentrum in Europa en beschikt over een groot complex in het oosten van de stad. Midden januari was het weer zover, ook dit jaar had men niet te klagen over gebrek aan belangstelling, vertelt Marion Gusella van FEZ „Per dag is er plaats voor 200 kinderen. We moesten zelfs kinderen en ouders teleurstellen omdat de vraag groter was dan het aanbod.”

Initiatieven zijn er ook in het land dat het meest gebukt gaat onder vetzucht, de VS. Zo maakt presidentsvrouw Michelle Obama zich sterk voor betere voeding voor kinderen. Ze wil vetzucht bij kinderen binnen een generatie elimineren en staat kritisch tegenover voedselproducenten en op kinderen gerichte marketing. Haar interesse in het onderwerp heeft al geleid tot de nationale Let’s Move-campagne om kinderen te stimuleren meer te sporten en minder snel naar fastfood te grijpen.

Nederland is nog niet de VS, maar ook hier grijpt zwaarlijvigheid steeds meer om zich heen. De cijfers zijn alarmerend. Uit recent onderzoek (Nederland de maat genomen) van het RIVM blijkt dat 60 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen te zwaar is. Kunnen programma’s als Superchefs op termijn helpen die trend te buigen? Oftewel: hebben ze effect?

De afgelopen drie jaar deden in totaal 735 kinderen mee aan drie ‘pilots’, laat het Voedingscentrum weten. Uit onderzoek van de meest recente pilot door de Universiteit Utrecht blijkt dat drie op de vijf kinderen het leuk vonden om mee te doen en dat hun kennis over veilig koken en gezond eten significant is toegenomen. Over hun eigen prestaties waren de meeste jonge koks en kokkinnen te spreken: bijna zeven op de tien kinderen vonden de meeste gerechten lekker. Het onderzoek geeft overigens geen uitsluitsel of deze kennis over gezonde voeding in de praktijk blijvend gezondere eetgewoonten oplevert.

    • Henk Boon