Kim Gordon is terug bij af

Pop

Body/Head. Gehoord: 26/2 Occii, Amsterdam. **

In een undergroundzaal zonder kleedkamer, waar ze zelf de geluidsproblemen moest oplossen, zong gisteravond Kim Gordon, begeleid door slechts één gitarist, voor een publiek van tweehonderd man. De grootste vrouwelijke ster die de Amerikaanse alternatieve muziek de laatste twintig jaar heeft voortgebracht, kan ook zonder haar succesband.

Gordon was bassist/ zangeres van Sonic Youth, de groep die ze in 1981 oprichtte met echtgenoot en gitarist Thurston Moore en die bekend stond om de uitzonderlijke combinatie van een experimenteel geluid en stuwende rockmelodieën. In Sonic Youth was Gordon een sensatie, dankzij haar stem en koelbloedige houding waarmee ze een ironisch commentaar op het tumult leek te leveren.

Sinds de scheiding van Moore en Gordon, vorig jaar, is Sonic Youth opgebroken. De leden zijn nieuwe muzikale projecten begonnen. Moore trad onlangs op in Amsterdam en gitarist Lee Ranaldo en drummer Steve Shelley zijn binnenkort te zien. Waar Moore een akoestisch optreden gaf met uitgekiende instrumentaties, gaat Gordon terug naar de experimentele oorsprong van Sonic Youth.

Het duo Body/Head, dat ze vormt met gitarist Bill Nace, heeft nog geen opnamen gemaakt maar speelt nu een Europese tournee. Gordon, 58, bleek nog steeds een slordige paardenstaart en een strakke blik op de zaal te hebben. Ze speelt gitaar en zingt. Met behulp van een rijtje effectpedalen werd het gitaargeluid alle kanten op gestuurd, van cirkelzaag tot surfsound, van gemoedelijke dialoog tot krijsende ruzie.

In drie kwartier speelden ze vier stukken. Het eerste nummer was veelbelovend door zijn grillige opbouw en de hoofdrol voor Gordons stem die dramatisch zoekend inzette. Maar de volgende nummers dreven op doelloze improvisaties waarvan de klank te veel naar het verleden verwees. Zo ontbrak het aan echte composities, en de atonale cover van Summertime was een zwaktebod. Gordon staat weer aan het begin.

    • Hester Carvalho