Je doet als moeder je best

Deze week actrice Nienke Römer (36)

Theater

Mama!, komedie over moederschap door Annick Boer, Mary-Lou van Steenis, Esther Roord, Margo Dames. Producent: KO theaterproducties b.v. Regie: Adriënne Wurpel. Vertaling: Daphne Deckers. Tournee 31/5, Inl. www.kotheaterproducties.nl ****

Vier vriendinnen delen in Mama! in losse scènes hun ervaringen en belevenissen over het moederschap. Het stuk heeft geen echte verhaallijn. Mama! bevat losse delen die lopen van het verwekken van kinderen, de eindeloze zwangerschap met al z’n klachten en kwalen, het nachtelijke voeden en opzitten, tot alles wat komt kijken bij het opvoeden en daarbij natuurlijk ook nog de twijfels van de moeders zelf.

In het stuk figureren vier verschillende personages: de ‘perfect mom’ die voornamelijk de opvoedboeken bestudeert, het ontspannen moedertype die rustig nog een sigaret opsteekt tijdens haar zwangerschap, de carrièrevrouw die piekert hoe ze haar drukke leven moet gaan combineren met een kind, en dan de vrouw die de relatie met haar eigen moeder probeert vlot te trekken en in het reine probeert te komen met haar jeugd.

In ieder van hen valt iets te herkennen, al hoop je ook weer dat je niet een van hen bent. Mij sprak Annick Boer, de ontspannen moeder, het meest aan. Zij zette haar personage op een mooie understatementachtige manier neer. Ze was rustig, relaxed. Ik ben zelf moeder van twee dochters, en ja, zo’n moeder zou ik ook wel willen zijn.

Ik ben de voorstelling met mijn zus gaan kijken. Dat was een goede zet, dit is echt een stuk om met moeders, zussen en vriendinnen te bekijken omdat er zoveel prettige herkenning is en hilarische momenten. Die extreem perfectionistische moeder die bijna dwangmatig het meest perfecte kinderpartijtje moet organiseren, met zelfgemaakte heksencapejes voor alle kinderen. We kennen ze, en zijn misschien zelf vooral de moeder die met een Hema-taart een prima verjaarsfeestje weet te vieren.

Goed aan het stuk is dat het niet over de roze wolkige kant gaat van het moederzijn. Kinderen zijn geweldig, maar het is niet alleen maar leuk. Het is ook zwaar, vermoeiend, er zijn genoeg momenten dat je je afvraagt: doe ik het wel goed? Mama! is in die zin een eerlijke voorstelling, de actrices sparen zichzelf niet. Je doet je best, en soms gaat het mis.

Mama! is een fijne, ongecompliceerde voorstelling. Ik zag veel speelvreugde bij de vier vrouwen en dat werkte erg aanstekelijk. Er was op de première veel reactie uit de zaal; geluiden van herkenning. En veel gespreksstof na afloop: hoe doe ik dat, wie van de vier ben ik, hoe zou ik het hebben aangepakt?

Ontroerend is de zang, met name het vierstemmige a-capellanummer. Over het hebben van een kind, de liefde die je ervoor voelt. Dat raakte ook bij mij zeker een snaar.

    • Nienke Römer