Iran: veel meer uranium 'maar geen bom'

Iran heeft de laatste maanden de productie van verrijkt uranium scherp opgevoerd, onder andere in zijn nieuwe ondergrondse verrijkingsfabriek bij Qom, zo heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap dit weekeinde gemeld in een vertrouwelijk rapport. Het rapport bevestigde verder het mislukken van twee IAEA-missies naar Teheran, die waren bedoeld om antwoord te krijgen op vragen over een mogelijke militaire toepassing van het atoomprogramma. De buitenwereld eist de stopzetting van de Iraanse verrijkingsactiviteit als garantie dat Iran geen kernwapens ontwikkelt. Israël suggereert dat het desnoods een aanval wil uitvoeren op de Iraanse nucleaire installaties.

Iran ontkent dat het er een geheim wapenprogramma op nahoudt. Hoge Amerikaanse functionarissen, onder wie minister van Defensie Leon Panetta, hebben de laatste maanden dat verklaard ervan uit te gaan dat Teheran inderdaad nog niet het besluit heeft genomen om daadwerkelijk een kernwapen te bouwen.

The New York Times meldde dit weekeinde dat de Amerikaanse inlichtingendiensten bij hun gezamenlijke oordeel in 2007 blijven dat Iran een atoomwapenprogramma in 2003 heeft gestaakt en tot dusverre niet heeft hervat. De diensten meldden dat voor het eerst in 2007 in hun National Intelligence Estimate en herhaalden dat in 2010.

James Clapper, verantwoordelijk voor alle Amerikaanse inlichtingendiensten, zei 31 januari in de Senaat dat Iran niet aan een bom werkt maar zijn opties openhoudt. Sommige functionarissen zouden denken dat Iran de regio in onzekerheid wil houden over zijn bedoelingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt komende maandag president Barack Obama. Algemeen wordt aangenomen dat de kwestie van het Iraanse atoomprogramma hoog op de agenda staat. Israëlische leiders betwisten publiekelijk de Amerikaanse inschatting.