'In zaalhockey ben ik gewoon niet zo goed'

Naam: Ellen Hoog

Leeftijd: 25 jaar

Sport: Hockey

Club: Amsterdam

Prestaties: Landskampioen (2009) met Amsterdam, goud op de Olympisch Spelen (2008), het WK (2006), het EK (2009 en 2011) en de Champions Trophy (2004 en 2005) met het Nederlands hockeyteam.

Komende zondag hervat de hoofdklasse hockey voor jullie met een uitwedstrijd tegen Klein Zwitserland. Hoe heb jij je in de winterperiode bezig gehouden?

„Ik moet zeggen dat ik nu [vrijdag] ziek in bed lig. Maar ik heb vrijwel elke dag gesport. Dat is een heel gevarieerd programma met looptraining en krachttraining dat door [sportkoepel] NOC*NSF is voorgeschreven. Voor de rest ben ik zelf een beetje creatief geweest door te squashen, tennissen en bodypumpen. Squash is bijvoorbeeld heel goed voor je startsnelheid. Uiteindelijk staat dat allemaal in dienst van hockey. Het is wel jammer dat ik niets heb kunnen doen in teamverband, maar ik heb me niet verveeld.”

In december kreeg je van bondscoach Max Caldas te horen dat je niet mee mocht naar de Champions Trophy in Rosario. Begreep je dat?

„Hij selecteert op vorm en die was bij mij op dat moment niet in orde. Maar ik ga echt niet bij de pakken neerzitten. Ik heb ook niet elke dag zitten balen en janken. Dat is niks voor mij. Het was wel moeilijk de wedstrijden van de Champions Trophy thuis vanaf de bank op televisie te moeten zien. Maar het is aan de andere kant ook wel eens goed om je hoofd helemaal leeg te maken. Ik was te veel aan het nadenken.”

Voel je extra druk om je in de resterende periode in de competitie te bewijzen zodat je mee naar Londen kan?

„Natuurlijk, maar dat geldt voor iedereen. Ik zie het als een waarschuwing van de bondscoach, maar ik denk dat voor iedereen de kansen gelijk zijn. Ik train nu ook weer gewoon mee op Papendal, waar we drie dagen per week met de Nederlandse selectie samen zijn.”

Veel hockeyers duiken in de wintermaanden de zaal in. Is dat niets voor jou?

„Als ik op een lijst had kunnen staan, had ik het wel gedaan. Maar door de late mededeling van de bondscoach was ik niet meer op tijd om me in te schrijven voor de zaalhockeycompetitie. Nu zeg ik eerlijk dat ik er gewoon niet zo goed in ben. Doordat ik afviel voor de selectie voor de Champions Trophy had ik op zich alle tijd, maar geloof me: zaalhockey heeft aan mij weinig gemist. Ik heb het vorig jaar eens geprobeerd, dat werd niks. Slaan mag niet in de zaal, je mag de bal niet opwippen. Het is niet echt iets voor mij.”

In de afgelopen veertien jaar lukte het alleen jouw club Amsterdam in 2009 de hegemonie van Den Bosch te doorbreken. Nu staan jullie vierde, net genoeg om de play-offs te halen. Kunnen jullie weer stunten?

„Ik hoop het. We staan er nu beter voor dan aan het begin van de competitie. De geblesseerden doen langzaamaan weer mee en we hebben een erg nuttig teamweekend in Istanbul gehad. Ik verwacht dat we tweede of derde worden en ik weet zeker dat de play-offs dit jaar spannender dan ooit gaan worden.”

    • Bart Hinke