Huis van Bin Laden gesloopt

Young Pakistani boys play near demolition works on the compound where Al-Qaeda chief Osama bin Laden was slain last year in the northwestern town of Abbottabad on February 26, 2012. Pakistani security forces were on February 26 demolishing the compound in the garrison town of Abbottabad where Osama bin Laden was killed in a covert US raid in May. AFP PHOTO / AAMIR QURESHI AFP

Slechts brokstukken en delen van de stenen omheining zijn overgebleven van het huis waar Osama bin Laden zich jarenlang schuil hield in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad, in het noordwesten van het land. In de nacht van 1 op 2 mei vorig jaar vielen Amerikaanse commando’s hier binnen en liquideerden ze de leider van Al-Qaeda. Zaterdagavond reden bulldozers en grijpkranen het terrein op en begonnen met de sloop van het drie verdiepingen tellende complex. Vanochtend was het karwei geklaard.

Niet geheel duidelijk is waarom de vroegere verblijfplaats van Bin Laden, waar hij in 2005 zijn intrek zou hebben genomen, is afgebroken. Wilden de Pakistaanse autoriteiten voorkomen dat de plek een bedevaartsoord zou worden voor bewonderaars? Of wilden ze de fysieke herinnering uitwissen van de vernedering die de uitschakeling van Bin Laden betekende voor met name het Pakistaanse leger en zijn geheime dienst ISI? Het huis lag op een steenworp afstand van de Pakistaanse Militaire Academie. De Amerikaanse commando’s werden vervoerd in helikopters die waren opgestegen in Afghanistan en die kennelijk onopgemerkt hun doel konden bereiken, ver in Pakistaanse grondgebied. Veel vragen daarover zijn nog steeds niet beantwoord. (AP)