Het hoofd wil nog wel, maar het lichaam slijt

Twintig jaar heeft loper Haile Gebrselassie gedomineerd op de lange afstanden. Eerst op de 10 kilometer, daarna op de marathon. Maar de Spelen lijken te hoog gegrepen.

Zijn hoofd wil nog zo graag, maar zijn lichaam laat Haile Gebrselassie in de steek. Op bijna 39-jarige leeftijd moet de misschien wel grootste langeafstandsloper aller tijden erkennen dat zijn tijd voorbij is. Meer nog dan zijn vierde plaats in de marathon van Tokio leerde gisteren zijn tijd – 2.08,17 uur – dat een periode van dominantie op eerst de 10 kilometer en sinds tien jaar de marathon voorbij is.

Jos Hermens, de Nederlandse manager van Gebreselassie, sprak na afloop in Tokio tegen het persbureau ANP van „het einde van een tijdperk”. Waarschijnlijk tegen beter weten in trok de Ethiopiër die conclusie zelf nog niet. Hij wil de Spelen halen. Om afscheid te nemen. Zo stelt Gebrselassie zich dat voor. Maar om voor ‘Londen’ in aanmerking te komen moet hij tot de drie tijdsnelste Ethiopiërs van dit jaar behoren. Intussen heeft een tiental landgenoten op de marathon sneller gelopen dan Gebrselassie. De topvier noteerde tijden onder de 2.05,00, een grens die hij volgens kenners niet meer kan slechten. De historie ondersteunt die opvatting, omdat Gebrselassie sinds 2010 in Tokio weer eens een marathon heeft uitgelopen.

Hoewel Gebrselassie zichtbaar was aangedaan door zijn tegenvallende tijd in Tokio, hield hij voor zichzelf de hoop levend. Hij acht zich in staat dit voorjaar nog een marathon te lopen, om alsnog uitzending naar de Spelen af te dwingen. Volgens Hermens is dat wensdenken. Tegen ANP: „Het kwartje wil niet vallen.”

De gedachte dat de Ethiopische atletiekbond Gebrselassie als hommage in de olympische ploeg opneemt, is niet aannemelijk. Omdat het niet uit te leggen is aan jongere atleten met snellere tijden. En omdat de Ethiopische bond een zo sterk mogelijk team wil afvaardigen om de dominante Kenianen goed tegenstand te kunnen bieden.

Hermens gaat volgens ANP zo snel mogelijk met Gebrselassie om tafel zitten om zijn toekomst te bespreken. Inzet van dat gesprek wordt volgens de manager de vraag hoe Hailles afscheid gestalte kan krijgen.

    • Henk Stouwdam