Griekse minister: politici sluizen geld weg

In Griekenland is een stevig debat ontbrand over de roep om de namen van parlementariërs vrij te geven die in het afgelopen jaar minstens 100.000 euro naar het buitenland hebben gesluisd.

De Griekse minister Venizelos (Financiën) maakte dit weekeinde gewag van „een beduidend aantal” parlementariërs dat hoge bedragen had overgemaakt naar rekeningen in onder andere Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De kapitaalvlucht staat haaks op de oproep van Athene om de positie van de banken niet verder te ondermijnen en gaat ook lijnrecht in tegen de internationale reddingsactie om het land in de eurozone te houden.

Volgens Venizelos beschikt zijn departement over 2011 over een lijst met namen. Op de lijst staan „politici en verwanten van politici met overboekingen van meer dan 100.000 euro”, aldus de minister.

In Duitsland stemt de Bondsdag, het parlement, vanmiddag over het tweede internationale hulppakket (130 miljard euro) voor Griekenland, dat vorige week werd beklonken. De verwachting is dat een ruime meerderheid het voorstel van het kabinet-Merkel zal steunen.

Wel uiten steeds meer politici, vooral in de regeringscoalitie, openlijk hun twijfels uiten over de nieuwe kredieten. „Buiten de eurozone heeft Griekenland meer kans om te herstellen dan erbinnen”, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich, een Beierse christen-democraat (CSU).

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, schreef in een brief aan het parlement dat de ingeslagen weg van kredietverlening „geen garantie op succes” biedt. „Het is mogelijk ook niet de laatste keer dat de Duitse Bondsdag zich met hulp aan Griekenland moet bezighouden”, aldus de bewindsman.