Geweld bedreigt Afghaanse exitstrategie

A supporter of the Human Rights Network group burns U.S flags during an anti-American rally in Karachi February 26, 2012. About 20 supporters gathered to protest and condemn the burning of copies of the Koran at NATO's main base in Afghanistan on February 21, 2012. REUTERS/Akhtar Soomro (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De strategie waarmee de NAVO haar troepen uit Afghanistan wil terugtrekken, dreigt ondergraven te worden door een reeks aanslagen op westerse militairen. Het wantrouwen tussen NAVO-militairen en Afghanen met wie ze samenwerken groeit snel, vooral door aanvallen van Afghaanse militairen en agenten op militairen van de NAVO.

Vorige week stak een storm van protest en geweld op die ook vandaag weer negen levens eiste. De onrust barstte los toen Amerikanen op een legerbasis een aantal korans in een kuil gooiden om ze met afval te verbranden. President Obama heeft er zijn excuses voor aangeboden.

Een zelfmoordaanslag, vanochtend op het vliegveld van Jalalabad, werd opgeëist door de Talibaan. Het zou wraak zijn voor de verbranding van de korans. Onder de negen doden waren geen NAVO-militairen.

Dat was wél het geval bij een aanslag zaterdag, waarbij in het ministerie van Binnenlandse Zaken twee Amerikaanse adviseurs werden doodgeschoten. De verdachte is een Afghaanse agent. Vorige maand werden vier Franse militairen gedood door een Talibaanstrijder die in het Afghaanse leger was geïnfiltreerd. De NAVO trok gisteren al haar adviseurs bij ministeries in Kabul terug.

De Amerikaanse ambassadeur in Kabul, Ryan Crocker, erkende dat de spanningen erg hoog oplopen. Maar hij zei ook dat dit niet het moment is om de strategie te herzien.

Nederlandse militairen in Kunduz hebben al hun opleidingsactiviteiten opgeschort, meldt het ministerie van Defensie. De politietrainers in de noordelijke provincie zijn de afgelopen dagen niet in de Kunduz-stad geweest. De commandant ter plekke, Nico van der Zee, vertelde de NOS vanochtend dat alle internationale troepen door de korankwestie nu „in een kwaad daglicht bij de bevolking” staan en dat het onverstandig is om nu in uniform de stad in te gaan. In Kunduz werd zaterdag een kantoor van de Verenigde Naties bestormd, maar inmiddels is het volgens Van der Zee weer rustig in de stad.

Niemand gelooft nog in de oorlog in Afghanistan: De Wereld, pagina 7