'Gemeente kan bordelen op de Wallen niet kopen'

Het plan van de gemeente Amsterdam om criminaliteit en prostitutie op de Wallen terug te dringen, is mogelijk financieel onhaalbaar. Volgens het plan moeten 35 bordelen worden opgekocht, maar daar is niet genoeg geld voor. Dat zou blijken uit een berekening van twee onderzoeksbureaus, Akro Consult en Ecorys, meldt Het Parool .

Het plan (project 1012) is het geesteskind van wethouder Lodewijk Asscher. Door het terugdringen van de prostitutie hoopt hij de „criminele infrastructuur” voor het witwassen van geld en vrouwenhandel te doorbreken. De 35 bordelen moeten worden opgekocht door de gemeente, stadsdeel Centrum en door woningbouwcorporaties. Volgens de Amsterdamse rekenkamer is daarvoor 36 miljoen euro beschikbaar.

Akro Consult heeft berekend dat het uitkopen van bordeeleigenaren veel meer kost, ongeveer 165 miljoen euro. Ecorys komt uit op 105 à 116 miljoen euro.

Daarbovenop komen nog de kosten voor ‘planschade’, omdat de panden zonder prostitutiebestemming minder waard worden. Akro Consult rekent voor de planschade 49 à 63 miljoen euro, Ecorys 72 à 91 miljoen.

Voor de gemeente zijn deze rapporten, gemaakt in opdracht van bordeeleigenaren, onbekend. „We zullen de rapporten aandachtig bestuderen”, zegt een woordvoerder. „Maar dat ook dit project te lijden heeft onder de economische recessie en bezuinigingen is logisch.”