Geheime diensten verijdelen moordaanslag op Poetin

Premier Poetin gebaart bij wijze van grapje op dit archiefbeeld van vorig jaar april. Foto AFP / Mikhail Mentzel

Geheime diensten uit Rusland en Oekraïne hebben een moordaanslag op Vladimir Poetin verijdeld. Meerdere verdachten zijn opgepakt nadat plannen voor een aanslag direct na de presidentsverkiezingen op 4 maart werden opgepikt.

De Russische staatstelevisie spreekt vanochtend van een arrestatie in Oekraïne. Deze zou hebben plaatsgevonden in de havenstad Odessa bij de Zwarte Zee. De geheime diensten zelf wilden niet reageren, maar AFP weet dat er een explosie plaatsvond bij een appartement in Odessa. Een man kwam om het leven, twee anderen werden gearresteerd.

De mannen zouden banden hebben met Doku Umarov; islamiet en groot tegenstander van het Kremlin. De mannen zouden via Turkije vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Odessa zijn gekomen. Daar zouden ze getraind worden om met onder meer bommen aanslagen te plegen in Rusland met uiteindelijk hoofddoel de Russische premier.

De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, bevestigde volgens Interfax de informatie, maar weigerde commentaar te geven. Eerder deze maand pakte de Oekraïense veiligheidsdienst al drie Russen op in Odessa. Zij werden verdacht van terroristische praktijken. Onduidelijk is of zij met dezelfde zaak te maken hebben.

    • Jules Seegers