G20 zet eurozone klem om noodfonds

De G20 zet druk op de eurozone om het noodfonds te vergroten. Later deze week vergaderen de leiders van de eurozone verder.

De eurozone blijft het zorgenkindje van de wereldeconomie. Dat is de belangrijkste conclusie van de G20-top van afgelopen weekend. De ministers van financiën van de twintig rijkste landen ter wereld spraken in Mexicostad weliswaar over de hoge olieprijzen en kibbelden over welk land de volgende president van de Wereldbank mag leveren, maar het belangrijkste onderwerp was de crisis in de eurozone. China, Japan, Rusland en de Verenigde Staten zijn bang dat de crisis in de eurozone het prille mondiale economisch herstel schaadt en willen daarom dat het Europees noodfonds wordt vergroot.

Het IMF wordt ingezet als drukmiddel. Alleen als de eurozone het eigen noodfonds verhoogt van 500 miljard euro naar 750 miljard euro zijn de VS en China bereid nog eens 500 miljard euro aan het IMF te lenen om de eurozone financieel te ondersteunen. De totale slagkracht van de IMF en het Europees noodfonds zou dan 1,5 biljoen euro bedragen.

Maar Duitsland ligt dwars. De grootste economie van Europa levert ook de grootste bijdrage aan het noodfonds en wil meer garanties dat de zuidelijke eurolanden zoals Spanje en Italië hun beloftes om te hervormen daadwerkelijk doorzetten. De Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble, liet wel een opening. Hij zei bereid te zijn om op de eurotop van donderdag en vrijdag verder te willen praten over een verhoging van het noodfonds. Schäuble temperde in Mexico de verwachtingen door te stellen „dat maart 31 dagen telt” om te beslissen. Vandaag stemt de Bundestag al over goedkeuring van het reddingsplan van 130 miljard euro voor Griekenland. Schäuble verwacht dat het parlement de steun aan Griekenland zal goedkeuren.

Beleggers reageerden vanochtend negatief op de berichten over de G20. De AEX-index in Amsterdam daalde vlak na de openingsbel met 0,7 procent tot 322,8 punten. De Midkap-index zakte 0,6 procent tot 529,6 punten.

PostNL kreeg ook een tikje. Het aandeel noteerde kort na opening 0,8 procent lager. De winst over het vierde kwartaal steeg weliswaar van 130 miljoen een jaar eerder naar 161 miljoen. Het bedrijfsresultaat over het hele jaar bleef echter onveranderd ten opzichte van 2010.

Groeikansen voor het komend jaar zijn er wel. Volgens analisten van SNS Securities kan PostNL profiteren van de overname van Bol.com door Ahold. Het supermarktconcern is een van de grootste pakketjesklanten van PostNL. Ahold komt donderdag zelf ook met jaarcijfers.

TomTom presenteert dinsdag zijn cijfers. Begin deze maand kwamen analisten van de Rabobank met een positief koopadvies. De neerwaartse spiraal waarin de producent van navigatieapparatuur al tijden verkeerd zou doorbroken zijn. Het aandeel TomTom steeg de afgelopen weken met bijna 30 procent. Vandaag kondigde het bedrijf aan te gaan samenwerken met NDrive, een ontwikkelaar van smartphone apps.

De industrie is deze week ook goed vertegenwoordigd op de jaarcijferagenda. Chemieconcerns DSM en materialenproducent Ten Cate brengen woensdag verslag uit van hun prestaties over het afgelopen jaar, net als Vopak, gespecialiseerd in olieopslag. Op vrijdag volgt SBM Offshore, dat zich richt op oliewinning. SBM Offshore profiteert van de hoge olieprijzen waar de leiders van de G20 zich het hoofd over breken. De hoge prijs maakt moeilijk toegankelijke olievelden rendabel. Daar zijn dan wel de platformen en schepen van SBM voor nodig. Goede vooruitzichten voor de sector, ware het niet dat SBM verwikkeld is geraakt in een zakelijk conflict. SBM kreeg in 2006 de opdracht voor de bouw van een productieplatform voor de kust van Noorwege. Door slecht weer en conflicten met toezichthouders en de opdrachtgever heeft het project flinke vertraging opgelopen. Topman Tony Mace stapte vorige zomer om die reden op en in januari volgde financieel directeur Mark Miles. De uiteindelijke schade voor SBM loopt in de honderden miljoenen euro’s.

    • Jesse Groenewegen