Franka met tooi naar Songfestival

De indianentooi op haar hoofd was „een artistiek iets”, zei zangeres Joan Franka (21) die gisteravond werd verkozen tot Nederlandse deelneemster aan het komende Eurovisie Songfestival. Ze had haar liedje, You and me, zelf geschreven en begeleidde zichzelf op de gitaar, waarmee haar optreden een ietwat folk-achtige indruk maakte.

De stemmen van de kijkers gaven de doorslag. Joan Franka, die twee jaar geleden niet tot de finale van de tv-talentenjacht The Voice of Holland wist door te dringen, kreeg van de vakjury vooral kritiek op haar uitzinnige indianenuitdossing. Of ze die tooi ook op 24 mei zal dragen, tijdens de halve finale van het festival in Azerbajdzjan, is nog niet bekend.

Vijf van de zes vocalisten in de door John de Mol geproduceerde nationale finale waren vroegere kandidaten uit The Voice, eveneens een productie van De Mol.

Door de nationale finale dit jaar in handen te leggen van diens productiebedrijf Talpa, hoopt de organiserende TROS eindelijk weer eens Eurovisie-succes te boeken. De laatste zeven jaar heeft Nederland niet meer genoeg stemmen gekregen om de internationale finale, op zaterdag 26 mei, te halen.

    • Henk van Gelder