FARC: geen nieuwe ontvoeringen

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren in een verklaring op haar website ontvoeringen afgezworen. Daarnaast beloofde de FARC de laatste tien gijzerlaars die het nog in handen heeft, vrij te laten.

De laatste tien ‘krijgsgevangenen’, zoals de FARC de gijzelaars omschrijft, zijn allen werkzaam voor de Colombiaanse overheid. De Colombiaanse regering spreekt dit tegen en stelt dat de FARC nog zeker twaalf overheidsmedewerkers gegijzeld houdt.

Het is voor het eerst dat de FARC heeft beloofd om geen nieuwe mensen meer te gijzelen. Beloftes om gijzelaars vrij te laten heeft de FARC wel al eerder gedaan. Daar is tot dusver nog niets van terechtgekomen. Ook worden er naast overheidsmedewerkers nog zo’n honderd burgers door de FARC vastgehouden.

In december gingen tienduizenden Colombianen de straat op in een protestmars. De betogers uitten hun woede over de ontvoering van burgers en het jarenlang vasthouden van militairen en agenten. NRC