EU voert druk op Syrië op met nieuwe sancties

De Europese Unie heeft de diplomatieke druk op Syrië opgevoerd door nieuwe sancties in te stellen tegen het repressieve regime. De tegoeden van nog meer hoogwaardigheidsbekleders worden bevroren en er worden strafmaatregelen getroffen tegen de Syrische centrale bank.

Een vrouw naast een graffitimuur tijdens een demonstratie gisteren tegen het Syrische bewind in de buitenwijken van Idlib.
Een vrouw naast een graffitimuur tijdens een demonstratie gisteren tegen het Syrische bewind in de buitenwijken van Idlib. Foto AP / Rodrigo Abd

De Europese Unie heeft de diplomatieke druk op Syrië opgevoerd door nieuwe sancties in te stellen tegen het repressieve regime. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de tegoeden bevroren van nog eens een aantal hoogwaardigheidsbekleders en strafmaatregelen getroffen tegen de Syrische centrale bank.

Ook is er een verbod van kracht op de aankoop van goud, edelmetalen en diamanten uit Syrië. Daarnaast mogen vanuit EU-landen niet langer vrachtvluchten naar Syrië worden uitgevoerd.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague zijn de sancties cruciaal om president Bashar al-Assad verder onder druk te zetten een einde te maken aan het geweld dat tot nu toe aan duizenden burgers het leven heeft gekost.

“Ik hoop dat we vandaag verdere sancties overeenkomen die de toegang tot financiën verder zal beperken, in het bijzonder voor het regime.” - Hague

Sancties tot nog toe weinig effectief

Het is niet de eerste keer dat de EU sancties instelt tegen het Syrische bewind. Zo werden eerder al de tegoeden van zo’n honderd individuele Syriërs en 38 Syrische instellingen bevroren. Tot dusver hebben deze sancties weinig effect gesorteerd.

Ondanks alle diplomatie lijkt de situatie in Syrië enkel te verslechteren. De volksopstand die elf maanden geleden tegen Assads regime uitbrak wordt met steeds meer geweld neergeslagen.

Rode Kruis levert hulpgoederen af in Hama

Het Rode Kruis is er vandaag in geslaagd hulpgoederen af te leveren in de Centraal-Syrische stad Hama. De twaalfduizend inwoners van Hama waren ruim een maand verstoken gebleven van deze hulp.

Voor het eerst sinds 17 januari wist een gezamenlijk team van het Internationale Rode Kruis en de Syrisch-Arabische Rode Halvemaan de stad binnen te komen met voedselvoorraden en andere noodhulp, zei Rode Kruiswoordvoerder Hicham Hassan in Genève.

Hassan zei vandaag ook dat het Rode Kruis voorts nog steeds probeert opnieuw de belegerde wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs binnen te komen. Vrijdag wist een team van het Rode Kruis zeven gewonde buitenlanders uit de wijk te evacueren.

Het Rode Kruis heeft de Syrische autoriteiten en de opstandelingen om een dagelijkse gevechtspauze van twee uur gevraagd om gewonden te kunnen verzorgen en evacueren.