Espresso met Kees Tulleken

Zaterdag werd voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela opgenomen in het ziekenhuis. Neurochirurg Kees Tulleken was toevallig ter plaatse. ‘En natuurlijk mijn vrouw, Jannetje,’ zegt Tulleken. Hij neemt een slokje espresso. ‘Ik heb meteen mijn diensten aangeboden,’ vertelt Tulleken.

Beeld: Pauw & Witteman.

Jannetje

Zaterdag werd voormalig president van Zuid-Afrika Nelson Mandela opgenomen in het ziekenhuis. Neurochirurg Kees Tulleken was toevallig ter plaatse. ‘En natuurlijk mijn vrouw, Jannetje,’ zegt Tulleken. Hij neemt een slokje espresso. ‘Ik heb meteen mijn diensten aangeboden,’ vertelt Tulleken. ‘En mijn vrouw ook.’ Hoe reageerden de artsen van Mandela? ‘Verrast,’ antwoordt Tulleken. ‘Ze geloofden hun ogen niet.’ De neurochirurg neemt nog een slokje espresso. ‘Toen Jannetje achter mijn rug opdook, viel de arts-assistent zelfs flauw.’ Klopt het dat Mandela alleen buikklachten had? ‘Dat is juist,’ zegt Tulleken. ‘Maar ik heb geëist dat ze ook een MRI-scan zouden maken.’ Is dat gebeurd? Tulleken knikt. ‘Na enig aandringen,’ zegt hij. ‘De toestand van de hersenen ontwikkelt zich heel normaal.’

In de regeringsverklaring werd de 93-jarige Nelson Mandela beterschap toegewenst, maar men ging verder niet in op de details van zijn ziekenhuisopname. ‘Het was alsof ik een déjà vu kreeg,’ zegt Kees Tulleken. ‘En Jannetje ook.’ De BBC beweerde dat Mandela geopereerd was. ‘Daar klopte helemaal niets van,’ zegt Tulleken. ‘En dat heb ik meteen aan mijn vrouw verteld.’ Schond u zo niet de privacy van de patiënt? ‘Dat mag het medisch tuchtcollege uitmaken,’ antwoordt Tulleken. ‘Maar ik vind dat Mandela van ons allemaal is, dus daarom heb ik de details over zijn darmen bekendgemaakt.’ De voormalig president van Zuid-Afrika is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. ‘Dan had ik het bij het rechte eind,’ zegt Tulleken. ‘Ik ben van het begin af aan optimistisch geweest.’

    • Ernest van der Kwast