En de jurken waren ook al zo veilig

The Artist en Hugo, de twee grote winnaars van de 84ste editie van de Oscars, zijn beide nostalgische films over de begindagen van de filmindustrie en dat gegeven leek een hoop actrices te hebben geïnspireerd. Op de rode loper waren namelijk opvallend veel klassieke Hollywood-jurken te zien: lang, tot op de grond, strak van boven en wijd uitlopend van onder, vaak uitgevoerd in rood of wit.

Natalie Portman dook wel heel letterlijk het verleden in: ze droeg een rode Dior-jurk met polkadots uit de zomercollectie van 1954. En zelfs de jongste actrices, Amara Miller (11 jaar) en Shailene Woodley (20) uit The Descendants, waren traditioneel in het lang. Hun op maat gemaakte couturejurken van Valentino oogden wel erg ouwelijk.

Ook de jurk van Angelina Jolie – een zwart fluwelen exemplaar van Versace Atelier – was behoorlijk klassiek. Dankzij de hoge split was haar rechterbeen de hele avond nadrukkelijk in beeld, wat het onmiddellijk een eigen Twitter-account (@AngiesRightLeg) en bijna 9.000 volgers opleverde.

Vrouw van de avond Meryl Streep droeg een goudkleurige wikkeljurk van Lanvin. „Heeft Streep zich soms verkleed als haar Oscar-beeldje?”, was een veelgehoord commentaar op Twitter. Al viel het woord ‘gordijn’ ook regelmatig.

Twee van haar tegenstanders in de categorie Beste Actrice, Michelle Williams (My Week With Marilyn) en Rooney Mara (The Girl With the Dragon Tattoo), deden het een stuk beter. Verslaggevers en Twitteraars leken vannacht maar niet te kunnen besluiten of de jurk van Michelle Williams nu rood of oranje was, maar feit was dat het Louis Vuitton-ontwerp als gegoten zat.

Het opvallende kapsel van Rooney Mara werd afgelopen vrijdag nog gekopieerd op de catwalk in Milaan: Donatella Versace stuurde haar modellen de catwalk op met een extreem korte pony. Gisteravond droeg de actrice een witte jurk van Givenchy Couture. Op het eerste gezicht leek het een klassiek ontwerp, maar door de moderne details op het lijfje én de combinatie met haar gitzwarte haar en rode lippen, leverde het toch een spannend beeld op.

Witte jurken deden het vannacht sowieso erg goed. Een hoogtepunt was die van Gwyneth Paltrow: een strak om het lijf zittend ontwerp van Tom Ford, met een bijpassende cape die tot op de grond reikte.

De tot beste acteur uitgeroepen Jean Dujardin zag er onberispelijk uit in Lanvin, maar de enige man die zich aan de parade van zwarte smokings onttrok was de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Ter promotie van zijn nieuwe film The Dictator verscheen hij in een militair uniform.

Nathalie Wouters

    • Nathalie Wouters