Egyptische graffiti in Kairo vertelt het verhaal van de revolutie

Graffiti op een hoek van het Tahrir-plein in Kairo beschimpt opperbevelhebber van het leger Tantawi. Foto Hans Klis

Wie door de straten van Kairo loopt komt veel recente graffiti tegen. Leuzen die het leger oproepen de macht uit handen te geven aan een burgerregering of teksten die opperbevelhebber Mohamed Hussein Tantawi beschimpen.

Maar naast deze teksten worden de vele bruggen, muren en rolluiken in de Egyptische hoofdstad versierd met portretten van zogenoemde ‘martelaren’. Activisten en voetbalsupporters die het afgelopen jaar gedood werden tijdens demonstraties tegen Hosni Mubarak, het leger of bij de supportersrellen in Port Said begin februari.

Samen vertelt deze graffiti het verhaal van de worsteling van (activistische) Egyptenaren op de weg naar verandering en democratie. Een reportage van Al Jazeera:

    • Hans Klis