Een overdonderende schat aan beelden en melodieën

Pop

Shearwater: Animal Joy ****

Het zou Shearwater tekortdoen om ze zomaar een ‘rockband’ te noemen. De groep uit Austin, Texas, staat bekend om muziek die soms naar gitaarrock neigt, maar op andere momenten bijna symfonisch kan klinken. Zanger Jonathan Meiburg is geograaf en ornitholoog (vogeldeskundige); vakgebieden die uitgebreid aan bod komen in zijn teksten.

Het zevende album Animal Joy is een ambitieus werkstuk dat liefhebbers van luchtige popmuziek zou kunnen afschrikken, juist omdat het zo razend knap in elkaar steekt. De springerige rocksong Immaculate is met 2,26 minuten een uitzondering tussen langere stukken, die herinneren aan de fraaie melancholie van Talk Talk in hun latere periode.

Shearwater deelt bandleden met Okkervil River en Wye Oak en handhaaft zich goed tussen intelligente americanabands als The National en The Decemberists. Meiburgs interesse in de dierenwereld openbaart zich in poëtische teksten als „You were flashing the wings of a swallow / you were the light in a lion’s eye.”

Animal Joy laat zich dus op verschillende niveaus beluisteren: als sfeervolle achtergrond of als een overdonderende schat aan door de natuur geïnspireerde beelden, ideeën en melodieën.

    • Jan Vollaard