Doe die schaatsen in het vet

Sinds de Amerikaan Joe Donoghue in 1891 op het Museumplein in Amsterdam de eerste (officieuze) wereldkampioen allround schaatsen werd, is er veel gebeurd. Inderdaad, wat u zegt.

Zo vormt Sven Kramer sinds dit jaar met de Noor Oscar Mathisen en de Fin Clas Thunberg een bijzonder trio. Zij zijn de enige schaatsers die vijfmaal de WK allround wonnen. Maar of er ooit sprake zal zijn van een illuster kwartet, is twijfelachtig. De lege tribunes bij de WK in Moskou vorige week vormden een onheilspellend decor. Oranje getinte supporters konden niet camoufleren dat de internationale belangstelling voor langebaanschaatsen zich richting het vriespunt heeft begeven. Die fans kwamen alleen op de Nederlandse televisie live in beeld.

Desinteresse is er ook voor wereldbekerwedstrijden die buiten Heerenveen worden gehouden: in de VS, Canada, Azië of elders in Europa. Het is schaatsen langs reclameborden die, waar ook ter wereld, Nederlandse waar aanprijzen, met daarachter grotendeels onbezette tribunes.

Als de NOS er niet zo uitbundig veel zendtijd aan zou besteden, resteerde hooguit een bezigheid voor goedwillende liefhebbers. Zoiets als de WK sprint voor veteranen afgelopen dagen in Thialf, waar de 80-jarige Noor Martin Haakon Fagna zijn beste seizoenstijd op de 500 meter (54,76) tevergeefs probeerde te verbeteren. Of het Nederlands studentenkampioenschap marathon, volgende week op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Op de winnaar ligt 50 euro te wachten.

Een compacter seizoen zou het enthousiasme voor het topschaatsen wellicht vergroten. Het moet niet zo zijn, zoals dit jaar, dat pas van 9 tot en met 11 maart de finale van de wereldbeker wordt geschaatst en van 22 tot en met 25 maart, als de kalender vertelt dat het al lente is, de WK afstanden.

Met de Omloop Het Nieuwsblad is zaterdag in Noordwest-Europa gevoelsmatig het wielerseizoen begonnen. Het is tijd voor Sep Vanmarcke. Tot de volgende winter, Ireen Wüst.

John Kroon

    • John Kroon