De beker

Liverpool players celebrate their win against Cardiff City after a penalty shoot-out during their English League Cup final soccer match at Wembley Stadium, London, Sunday, Feb. 26, 2012. (AP Photo/Tim Hales) AP

Wie, wat, waar?

Liverpool heeft gisteren voor het eerst in zes jaar weer een prijs gewonnen. Op Wembley versloeg de voetbalclub uit de Premier League Cardiff City uit de Championship, het tweede niveau in Engeland, in de finale van de League Cup. Er waren wel een verlenging en penaltyserie nodig om het duel te beslissen. Na 90 minuten stond het 1-1, na 120 minuten was de stand 2-2. In de strafschoppenreeks werd het 3-2 voor Liverpool. Liverpool won in 2005 de Champions League en in 2006 de FA Cup, maar daarna behaalde de club geen prijzen meer.

Supersub Dirk Kuijt.

Dirk Kuijt speelde een belangrijke rol in de finale, hij leek zelfs even de held van Liverpool te worden. De Nederlandse aanvaller mocht in de eerste helft van de verlenging invallen, hij verving Andrew Carroll. Prompt scoorde Kuijt in de tweede helft van de verlenging en zette daardoor zijn ploeg op voorsprong: 2-1. Even later voorkwam de Oranje-international nog een tegendoelpunt door de bal van de doellijn te halen. Ben Turner maakte echter vlak voor tijd alsnog de gelijkmaker waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Kuijt was een van de weinigen die raak schoot vanaf elf meter. Liverpool-spelers Steven Gerrard en Charlie Adam misten. Voor Cardiff City faalden Kenny Miller, Rudy Gestede en Anthony Gerrard (het neefje van Steven).

Voor Dirk Kuijt is het pas de tweede prijs in zijn loopbaan. In 2003 won hij met FC Utrecht de KNVB-beker. In de finale, zijn laatste wedstrijd voor Utrecht, werd zijn nieuwe werkgever Feyenoord verslagen. Vanaf het seizoen 2006-2007 speelt hij voor Liverpool. NRC