Cruijff helpt Chivas aan zege in Mexico

Dertien wedstrijden op rij had Chivas, club in verval uit het Guadalajara, al niet meer gewonnen. Maar nu Johan Cruijff als adviseur bij de club is gaan werken, won de Mexicaanse voetbaltrots weer eens.

Volgens coach Ignacio Ambriz was de 2-1 zege op Santos Laguna ook aan Cruijff te danken. „Johan heeft ons extra motivatie gegeven”, zei Ambriz na de wedstrijd tegen persbureau Reuters. „Hij heeft voor de wedstrijd met de spelers gesproken en zei dat ze simpel moesten spelen, maar met overtuiging.” Door de overwinning staat Guadalajara nu niet langer op de laatste plaats in de Mexicaanse competitie.

Cruijff had zaterdag bij zijn presentatie in de noordelijk stad nog gewaarschuwd voor al te hoge verwachtingen. „Het is absurd te denken dat het team ineens gaat winnen omdat ik er ben”, zei Cruijff op een persconferentie.

Cruijff is aangetrokken door de eigenaar van Chivas Guadalajara, zakenman en filmproducent (onder meer van het in 2001 voor een Oscar-genomineerde Y tu mamá también) Jorge Vergara. De Mexicaanse club werd elf keer kampioen, het laatste succes dateert van 2006.

In zijn column in De Telegraaf schrijft Cruijff vandaag dat hij zich „harder gaat opstellen” bij Ajax. „Bij Chivas gaan mensen binnen twee weken aan de slag, terwijl we bij Ajax na vijftien maanden nog niet weten waar we aan toe zijn.”

Cruijff, lid van de raad van commissarissen van Ajax, lag de afgelopen maanden overhoop met zijn medecommissarissen. Het conflict mondde uit in een rechtszaak, die door Cruijff en zijn medestanders binnen de club werd gewonnen.