CPB-directeur: Nederland moet niet nog meer bezuinigen - ‘pikante timing’

Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau. Foto NRC / Vincent Mentzel

Daags voor de publicatie van de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau over de economie, laat directeur Coen Teulings weten dat hij vindt dat Nederland niet meer moet bezuinigen.

Dat zegt hij samen met de directeur van de Belgische denktank Bruegel in een ingezonden brief aan de Financial Times. Hierin zegt Teulings dat EU-landen die zoals Nederland geen gevaar lopen om uitgesloten te worden van de internationale kapitaalmarkt niet extra moeten bezuinigen. Donderdag maakt het CPB de ramingen voor 2012 en 2013 bekend, alsook de verkenning voor 2014 en 2015.

Begin december sprak Teulings zich ook al uit tegen extra bezuinigingen. Volgens hem moest de Nederlandse overheid vooral niet overhaast op de rem trappen en voor de korte termijn gaan bezuinigen. Teulings: “Je moet zeker de tering naar de nering zetten, maar bezuinigingen op korte termijn leiden tot groeivertraging.” Teulings schreef dit ook al in de Macro-Economische Verkenning.

Wat Teulings zegt is daarom niet opmerkelijk, maar de timing is dat wel volgens politiek redacteur van NRC Handelsblad Erik van der Walle:

“Politiek Nederland maakt zich al tijden op voor de discussie die los zal barsten na het publiceren van de cijfers van het CPB. Het standpunt van Teulings was al lang bekend en het is er een die door vele economen wordt gedeeld. Bezuinigen is vooral een politieke beslissing, niet een economische. De timing van de brief van Teulings is heel pikant omdat hij degene is die de cijfers al kent die donderdag gepresenteerd worden.”