COA wil directeur Albayrak niet terug

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers wil niet dat de op non-actief gestelde algemeen directeur Nurten Albayrak terugkeert bij de organisatie. De uiteindelijke beslissing daarover valt eind maart nadat het onderzoek naar het functioneren van Albayrak en het COA is afgerond. Dat heeft NRC Handelsblad uit betrouwbare bronnen vernomen.

Nurten Albayrak (midden) vorig jaar oktober in het gerechtshof in Den Haag. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) wil niet dat de op non-actief gestelde algemeen directeur Nurten Albayrak terugkeert bij de organisatie. De uiteindelijke beslissing daarover valt eind maart nadat het onderzoek naar het functioneren van Albayrak en het COA is afgerond. Dat heeft NRC Handelsblad uit betrouwbare bronnen vernomen.

Op 10 januari had het gerechtshof in Den Haag beslist dat Albayrak uiterlijk 1 maart weer aan het werk mocht, komende donderdag dus. Albayrak wilde dat ook graag. Het hof had minister Leers (CDA, Immigratie en Asiel) op de vingers getikt omdat die het onderzoek naar haar functioneren te lang had laten duren.

Leers had Albayrak september vorig jaar op non-actief gesteld, en een onderzoek naar het functioneren van het COA en Albayrak gelast. De beslissing volgde na een NOS-uitzending waarin anonieme COA-medewerkers hun gal spuwden over het vermeend despotisch gedrag van Albayrak. Ook verweet Leers de COA-directeur te liegen over haar salaris.

In een gezamenlijke verklaring van het COA en Albayrak, vanmorgen, maken beiden melding van het uitstel van de beslissing over Albayraks toekomst. Het bevoegd gezag van het COA, Raad van Toezicht-voorzitter Ella Kalsbeek, heeft tegen de zin van Albayrak op dit uitstel aangestuurd. Daarmee wilde ze zowel het COA als de minister meer tijd geven. Beide partijen zitten in een lastige positie. Een flink deel van het COA-personeel verzet zich tegen de terugkeer van Albayrak. Maar door de uitspraak van het hof zou een eventuele ontslagvergoeding voor Albayrak hoog uitvallen, zo’n half miljoen euro. Dat kan Leers moeilijk verkopen aan de Tweede Kamer.

Bij het ministerie wordt er nu vanuit gegaan dat het onderzoek naar Albayrak kritisch genoeg voor haar uitvalt, om de hoogte van de afkoopsom te kunnen beperken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door voormalig staatssecretaris Michiel Scheltema (D66, Justitie) en Jacqueline Rijsdijk, oud-topvrouw van De Nederlandsche Bank.

    • Kees Versteegh