China en VS hakken op elkaar over Syrië

Supporters of the Free Syrian Army ride a motorcycle with a rocket-propelled grenade in Kafar Taharim, Syria, Friday, Feb. 24., 2012. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Internationale verdeeldheid over de vraag hoe de crisis in Syrië aan te pakken is de afgelopen dagen volop naar buiten gekomen. Tegelijk zou het geweld in Syrië in het weekeinde weer 150 levens hebben geëist.

China leverde vandaag harde kritiek op de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Deze noemde vrijdag op de conferentie van ‘Vrienden van het Syrische volk’ in Tunis de Chinese en Russische blokkade in de VN-Veiligheidsraad van een veroordeling van het Syrische overheidsgeweld „verachtelijk”. „Ze plaatsen zichzelf niet alleen tegenover het Syrische volk maar ook tegen het hele Arabische ontwaken”, zei ze.

China betitelde Clintons woorden als „totaal onaanvaardbaar”. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington zich „super arrogant” opstelde met zijn claim namens het Arabische volk te spreken. De Russische premier Poetin veroordeelde tegelijk de „cynische” westerse benadering van Syrië en de Arabische opstanden in het algemeen, die volgens hem door handelsoverwegingen zou worden ingegeven.

China en Rusland meden de conferentie in Tunis die door circa zestig landen werd bijgewoond. Daar eisten Tunesië en Qatar de vorming van een internationale vredesmacht in Syrië, terwijl Saoedi-Arabië wapenleveranties aan Syrische verzetsgroepen bepleitte. Maar Clinton zei tegen de BBC daar ook niets in te zien. Ze onderstreepte dat er binnen en buiten Syrië een „zeer krachtige oppositie” is tegen een buitenlandse interventie en dat een interventie een burgeroorlog, waarop er toch al „alle kans is”, waarschijnlijk zou versnellen. Wapenhulp zou volgens haar terecht kunnen komen bij Al-Qaeda en de Palestijnse organisatie Hamas. Beide hebben steun uitgesproken voor de Syrische oppositie. „We weten werkelijk niet wie zou kunnen worden bewapend”, zei ze in een vraaggesprek met de Amerikaanse zender CBS. „Steunen we Al-Qaeda?” Washington stelde eerder Al-Qaeda verantwoordelijk voor zware aanslagen in Damascus en Aleppo. Naar wordt aangenomen levert Riad al wapens aan gewapende oppositiegroepen.

De Syrische Nationale Raad (SNC), door de conferentie in Tunis bestempeld als „een legitieme vertegenwoordiger van het vreedzame Syrische volk”, ontsnapte niet aan de verdeeldheid. Gisteren scheidde een groep prominente leden zich af, die de Syrische Patriottische Groep vormden. Onder hen zijn belangrijke dissidenten als rechter Haitham al-Maleh, Kamal Labwani en Walid al-Bunni. Zij bepleiten onvoorwaardelijke steun voor alle verzet binnen Syrië, inclusief het gewapende, waartegenover de SNC zich tot dusverre halfslachtig heeft opgesteld.

Bij tweederde van de doden die in het weekeinde zijn gevallen, gaat het volgens de oppositie om burgers. De overige doden zouden militairen en leden van staatsmilities zijn die in de strijd tegen gewapende oppositiegroepen werden gedood. Van de cijfers is geen onafhankelijke bevestiging. Het leger zette zijn beschietingen van opstandige wijken in de stad Homs voort. Hulporganisaties slaagden erin enkele tientallen gewonden te evacueren. Volgens de Franse president Sarkozy wordt gewerkt aan een oplossing voor twee gewonde westerse journalisten die nog in Homs vastzitten. Zij werden gewond bij een beschieting die vorige week een Amerikaanse journalist en een Franse fotograaf het leven kostte.

Volgens het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken verliep het referendum over grondwetswijzigingen gisteren „op een normale manier met uitzondering van enkele gebieden”. De meeste oppositiegroepen hebben de grondwetswijziging, die met name de oprichting van andere partijen dan de regerende Ba’ath mogelijk maakt, afgewezen als zonder waarde.