Bondsdag stemt in met financiële hulp Griekenland

Caption: German Chancellor Angela Merkel speaks during a debate before a parliamentary vote on a Greek bailout package in the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin , February 27, 2012. Germany's parliament was almost certain to endorse a second Greek bailout on Monday but Chancellor Angela Merkel was torn between domestic pressure to stop throwing good money after bad and global calls to boost Europe's crisis defences. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS) Bondskanselier Angela Merkel spreekt de Bondsdag toe voor de stemming over het tweede steunpakket aan Griekenland. Foto Reuters / Thomas Peter

De Bondsdag stemde vandaag met een grote meerderheid in met het tweede steunpakket aan Griekenland. Slechts negentig van de 496 parlementsleden stemden tegen het hulppakket, vijf onthielden zich van stemming.

Dat meldt persbureau AP. Het pakket voorziet in 130 miljard euro aan nieuwe leningen aan Athene. Het is het tweede pakket noodleningen in evenzoveel jaar. Griekenland moet nieuwe, strenge bezuinigingen doorvoeren. Private schuldeisers accepteren in ruil daarvoor een verlies van meer dan zeventig procent op hun investeringen.

Bondskanselier Angela Merkel zei dat “niemand honderd procent garantie op succes” kan geven, maar dat het onverantwoordelijk zou zijn om Griekenland aan zijn lot over te laten. Volgens Dow Jones zorgden de uitspraken van Merkel ervoor dat de beurzen nog verder inzakten vandaag en sloten met een licht verlies. Zij herhaalde voorafgaand aan de parlementaire stemming over het tweede steunpakket dat zij geen noodzaak zag de financiering voor de noodfondsen EFSF en ESM uit te breiden, een opmerking die indruist tegen de lijn die G20-functionarissen eerder innamen.

Finland en Nederland bespreken de nieuwe noodhulp aan Griekenland later deze week, meldt persbureau Novum. Minister van Financiën Jan Kees de Jager heeft al laten weten de mening van Merkel te delen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij dat het reddingspakket geen garantie vormt “dat de problemen in Griekenland geheel opgelost” zijn. Toch is hij van mening dat het de situatie voor Griekenland verbetert en het “uitzicht” biedt op “herstel van vertrouwen en financiële stabiliteit in de eurozone”.

Komende donderdag en vrijdag vindt in Brussel een Europese top plaats waar de financiële crisis verder besproken zal worden.

    • Hans Klis