Ahold koopt Bol.com voor 350 miljoen euro - ‘logische overname’

Niet Wehkamp, maar de op een na grootste webwinkel van Nederland Bol.com wordt overgenomen door Ahold. Het supermarktconcern betaalt voor de site 350 miljoen euro aan de huidige eigenaren Cyrte Investments en NPM Capital.

Ahold maakte het nieuws vanochtend voorbeurs bekend. Bol.com is een van de belangrijkste webwinkels van Nederland met ruim 3,4 miljoen klanten en een omzet van 355 miljoen euro in 2011. Via de site worden onder meer boeken, cd’s, dvd’s en speelgoed verkocht.

‘Logische overname - slecht nieuws voor Wehkamp’

NRC-economieredacteur Philip de Witt Wijnen spreekt van “een logische overname”:

“Ahold wil graag groeien op de digitale markt. Ook Wehkamp was in beeld, maar die webwinkel kost meer geld. Beide sites zijn winstmachines. Maar Bol.com is dus goedkoper en het assortiment ligt dichterbij dat van Ahold. Die 350 miljoen kunnen ze makkelijk betalen. Daarnaast kunnen de twee bedrijven veel van elkaar leren: kennis uitwisselen over online verkoop en het afwikkeling- en distributiesysteem. Ahold zal verkoop- en afnamepunten voor Bol.com openen. De markt voor winkelen op internet groeit snel, terwijl in de supermarktsector de rek er een beetje uit is. Beleggers zullen hier denk ik blij mee zijn.

Het is minder goed nieuws voor Wehkamp, die nu een belangrijke overnamepartner misloopt. Uit betrouwbare bron heb ik begrepen dat Ahold voorlopig afziet van overname van Wehkamp.”

Volgens topman Dick Boer van Ahold versterkt de overname de positie van Ahold op internet. “Gezamenlijk zullen we klanten nog meer keuze, gemak en voordeel kunnen bieden”, zegt hij in een reactie.

Bol.com wordt het vijfde retailmerk van Ahold in Nederland, naast Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en albert.nl.

Het aandeel Ahold ging vanochtend licht omhoog: de koers opende 0,6 procent hoger op 10,37 euro.